Huis kopen in NL

Waar moet je echt opletten bij het kopen van je droomhuis?

Geplaatst op

Is voor jou de tijd gekomen om een eindelijk dat droomhuis te gaan kopen. Dan is het ook belangrijk om concreet en praktisch na te gaan denken over waar je op moet letten wanneer je een woning gaat kopen. Een droomhuis zegt het eigenlijk al een beetje, dit is nog niet echt een concrete beschrijving van wat je echt wilt, nodig hebt of wat je kunt veroorloven. In deze blog geven we een aantal tips voor het kopen van een huis, iets wat je makelaar je altijd zal aanraden, dingen waar je op moet letten om geen kat in de zak te kopen. Klaar voor? Let’s go!

Stel een budget op

Het begint allemaal bij een budget opstellen. Op basis van een budget kun je ook veel gerichter zoeken naar woningen. Dan hoef jij niet achter te komen dat een woning boven budget is waardoor deze afvalt en de hele zoektocht weer opnieuw kan beginnen.

Kies op basis van je behoeften

Er zijn woningen met heel veel faciliteiten die je wellicht helemaal niet nodig hebt, bijvoorbeeld drie extra slaapkamers. Dan ga je betalen voor dingen die je niet gebruikt. Ga gewoon kijken wat je nodig hebt. Met hoeveel mensen ga je er wonen en verwacht je binnenkort gezinsuitbreiding?

Kies drie woningen uit

Wanneer je helder hebt wat je nodig hebt en wat je budget is, dan kun je woningen uitkiezen die je wilt bezichtigen. Kies er gewoon drie uit die je samen met de makelaar kunt bekijken. Op deze manier blijft de keuze overzichtelijk en zul je eerder tot je droomwoning geraken.

Check de omgeving

Je droomwoning staat in een buurt / straat en zal hoogstwaarschijnlijk daardoor beïnvloed worden. Ook jouw gevoel is beïnvloedbaar door de omgeving waarin in je woning staan. Dus als je aankomt rijden, dan is het wel slim om de omgeving alvast goed te scannen. Hoe zien de voortuinen eruit en is het een nette straat of zie je veel rommel en schroot liggen? Dit zijn signalen die je kunnen vertellen of een straat een sociaal of asociaal karakter heeft. Is de prijs van je droomwoning een beetje te laag en ziet de wijk er niet al te florissant uit, rij dan met piepende banden door!

Is de basis in orde?

Een woning kun je niet bouwen op zand. Zo wordt het nooit iets en stort de hele boel in. De basis van de woning is ten eerste de fundering. Check of dat allemaal goed is. Ook de muren moet je checken. Zitten er scheuren in of niet? Zeker in provincies als Groningen is dat vanwege de aardbevingen zeker geen slecht idee. In het aardbevingsgebied in die provincie raden we je aan om helemaal geen woning te gaan bezichtigen. Daar is de situatie nog wat onzeker, vanwege de grondsstofwinning die gewoon op een andere plek nabij Groningen (het Waddengebied) doorgaat in de toekomst als dit niet gestopt wordt. 

Verder zijn de vloeren in de woning van groot belang. Zijn ze van hout? Check dan of er geen zwam in zit. Het is namelijk een enorme klus om dat eruit te krijgen. Die situatie vraagt namelijk een grondige sanering van de woning door een gespecialiseerd bedrijf. 

Is de voor- en achtertuin mooi? 

Veel mensen hechten een grote waarde aan een mooie voor- en achtertuin, omdat je daar zo lekker in kunt genieten van het mooie weer en de natuur. We zien dan ook dat kopers van woningen goed kijken naar de tuin. Is deze mooi onderhouden? Niet iedereen heeft zin om eerst de hele tuin te moeten saneren voordat er iets leuks van te maken is. Wel is het leuk om zelf nog iets toe te voegen aan de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuis in de achtertuin. Dat is ook erg leuk voor kinderen. Overigens geldt voor het hele huis dat je ruimte moet hebben om zelf zaken toe te voegen, zodat je je droomwoning ook helemaal eigen kunt maken. Veel plezier met onze tips en succes met het kopen van je droomhuis.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je een woning kopen? Dan is het goed om onze blogs met tips te lezen.

Contactgegevens

Via info @ huiskopen-in.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden