Huis kopen in NL

Tips om je houten meubelen te beschermen

Geplaatst op

Meubelen van kwaliteitshout gaan een leven lang mee en zijn vaak een dierbaar erfstuk, dat door meerdere generaties wordt doorgegeven. Toch is zelfs de beste kwaliteit hout gevoelig voor krassen en beschadigingen als het niet goed wordt onderhouden. Bij de aankoop van meubelen is het altijd een goed idee om te vragen naar specifieke reinigings- en onderhoudsinstructies. Voor meubels die al in je huis staan, zijn hier 4 tips om het hout er nog vele generaties lang mooi uit te laten zien.

Gebruik onderzetters

Om kringen en hitteschade te voorkomen, moet je altijd onderzetters gebruiken wanneer je glazen of mokken op houten tafels zet, en nooit hete etenswaren direct op de tafels plaatsen zonder de bescherming van een onderzetter of pannenlap. Gebruik decoratieve placemats of een tafelkleed om je eetkamertafel te beschermen tegen het morsen van eten en drinken.

Vermijd zonlicht

Zonlicht, hitte en andere omgevingsfactoren kunnen een ravage aanrichten in je mooie hout. Plaats geen waardevolle meubels voor onbedekte ramen, ventilatieopeningen of open haarden, want het licht en de warmte kunnen het hout beschadigen en verbleken.

Beschermlaag

De meeste in de handel verkrijgbare poetsmiddelen en sprays bevatten ofwel petroleum destillaten ofwel siliconenolie voor een frisse en glanzende afwerking om je hout enige bescherming te bieden. Bijvoorbeeld epoxy giethars beschermt jouw houten tafel tegen krassen en vlekken.

Behandel slijtage

Zelfs met de beste zorg kunnen houten meubelen verwondingen oplopen. Gebruik voor kleine krasjes en sneetjes de juiste producten. Als de schade te groot is om met poetsmiddelen of bijwerkstiften te worden behandeld en je er nog niet helemaal klaar voor bent om je dierbare meubelstuk op te geven, moet je misschien je toevlucht nemen tot iets drastisch. Door een beschadigd meubelstuk te verven, blaas je het een nieuw leven in en geef je het nog enkele goede jaren. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je een woning kopen? Dan is het goed om onze blogs met tips te lezen.

Contactgegevens

Via info @ huiskopen-in.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden