Huis kopen in NL

Hoe kan ik het beste een dakinspectie uitvoeren?

Geplaatst op

Hoe vaak heb je een dakinspectie uitgevoerd? Het is een klus waar niet vaak naar om gekeken wordt. En dat is begrijpelijk, want wie weet de staat van het dak van zijn of haar woning nu uit het hoofd? Toch raden we aan om te letten op signalen van schade. Denk hierbij aan beginnende lekkage, zwakke plekken of muffe geuren. Door een standaard routine moment in te plannen in het jaar kom je al een heel eind. En door op tijd beginnende problemen te herkennen bespaar je vaak veel ellende.

Rondje lopen om het huis

Veel personen weten niet waar ze precies moeten beginnen. Dakschade kan in meerdere vormen voorkomen en ook door meerdere factoren veroorzaakt worden. We raden aan om simpelweg te starten met het lopen van een rondje rondom je woning. Kijk goed of er sprake is van scheefliggende dakpannen en of er enige tekenen zijn van schade of verzakkingen. Schrijf dit vervolgens op. Doe dit ook bij de meest lichte vormen, dan kun je hier bij de volgende inspectie weer naar terugkijken.

Controleer op waterschade

Een veel voorkomende schade is waterschade. Dit valt al snel op wanneer het ergens begint te druppelen. Dit wil je het liefst voorkomen. Controleer het dak op mos of algen vorming en of er sprake is van ophoping van stapels met bladeren. Deze houden vaak veel vocht vast wat er uiteindelijk voor zorgt dat het door het dak heen komt. Door deze op tijd te ruimen voorkom je dat er zwakke plekken ontstaan waar uiteindelijk water doorheen druppelt.

Plan een standaard schoonmaak in

Een dak krijgt veel te verduren op jaarbasis. Elk seizoen zal zijn slijtagemerken achterlaten. Dit kan geminimaliseerd worden door het dak regelmatig van een schoonmaakbeurt te voorzien. Dit hoeft niet uitgebreid van dakpan tot dakpan. Maar door de regenpijpen regelmatig schoon te maken en algen- en mosvorming weg te spuiten met water kom je al een heel eind. Plan dit moment bijvoorbeeld in wanneer je ook de tuin winterklaar maakt. Zo pak je alle onderhoud aspecten van buiten je woning in een keer mee.

Ik heb schade geconstateerd

Tijdens je routinechecks kun je op gegeven moment schade tegenkomen. Wat nu? In sommige gevallen kan je zelf maatregelen treffen. Wat we niet aanraden is om zelf het dak op te gaan om schade te repareren. Schakel de betrouwbare dakdekker uit Haarlem voor advies en het laten uitvoeren van reparaties. Met de kennis van een dakdekker weet je gelijk waar je aan toe bent. Wacht niet te lang met ingrijpen. Schade aan het dak zal nooit uit zichzelf oplossen.

Gerelateerde berichten

Uw Woning Verhuren in Haarlem: Kies voor Expertise van Verhuurmakelaar Bas

Wanneer u overweegt uw woning te verhuren in de historische stad Haarlem, is de keuze van de juiste verhuurmakelaar cruciaal. Met zijn pittoreske...

Lees meer

Over ons

Wil je een woning kopen? Dan is het goed om onze blogs met tips te lezen.

Contactgegevens

Via info @ huiskopen-in.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden