Een tweede huis kopen in Portugal

Steeds meer mensen kiezen voor een (tweede) huis in Portugal, met name de Algarve is zeer in trek. Voor veel Nederlanders is het kopen van een huis in Portugal nog heel betaalbaar.

 

Wat dacht u van een villa met zwembad in de Algarve, voor ongeveer hetzelfde bedrag als een flinke eengezinswoning in de Randstad!

Als wij daarbij nog het klimaat, de rust, de zee en de vele sportmogelijkheden in gedachten houden, is het eigenlijk niet verwonderlijk dat zo velen ervoor kiezen zich in deze prachtige regio te vestigen. Bovendien is Portugal met één van de laagste criminaliteitscijfers van Europa, relatief veilig te noemen.

Fasen in verband met het kopen van een huis in Portugal
Wanneer u op zoek gaat naar een woning in Portugal, dan zal het aankoopproces uit een aantal fasen bestaan. De oriëntatiefase: het vaststellen van de locatie en het zoeken naar de geschikte woning. De onderhandelingsfase:  Heeft u eenmaal een woning gevonden, dan kan het onderhandelen van start gaan. In deze fase doet u er goed aan een locale advocaat te raadplegen voor de nodige zekerheden. Alle zaken dienen in orde te zijn; zo moet het  huis legaal gebouwd en schuldvrij zijn. Informeer ook naar eventuele zaken die spelen en welke het woongenot of de waarde van de woning zouden kunnen  beïnvloeden. Het kopen van een huis is in Portugal anders geregeld dan in Nederland. De notaris is een gewone rijksambtenaar en controleert alleen of er aan alle eisen van de overheid is voldaan. Het is dus strikt noodzakelijk om een advocaat in te schakelen, die nagaat of alles in orde is zoals vergunningen, inschrijvingen en eventuele schulden. De koopfase: Indien de onderhandelingsfase goed is doorlopen breekt de koopfase aan. De koopovereenkomst kan worden gemaakt. In deze fase wordt een deel van de koopsom gevraagd. Er volgt een bureaucratische procedure waarna via de notaris de overeenkomst definitief wordt bekrachtigd en de transactie ingeschreven wordt.

Makelaars en bemiddelaars bij een huis kopen in Portugal
Bent u van plan een huis te kopen, dan kiest u het best voor een erkende makelaar. Indien u een lokale makelaar kunt vinden waarmee u goed kunt communiceren, er wordt in Portugal ook veel Engels gesproken, bent u wellicht goedkoper uit, dan wanneer u zou kiezen voor een makelaar die zich speciaal inzet voor Nederlanders. Er zijn uiteraard tal van  Nederlandse bemiddelaars, die zowel vanuit Nederland als vanuit Portugal werken. Er zijn in Portugal ongeveer 20.000 makelaars maar helaas zijn er ook een aantal die niet zo deskundig zijn. Het IMOPPI  is de Portugese vereniging van makelaars en heeft zo'n vijfduizend leden. Ondanks dat de bemiddeling door deze makelaars wel iets duurder is, is het wel zeker aan te bevelen! Schakel ook altijd een advocaat in die u kan wijzen op eventuele adders onder het gras. U kiest het best voor een advocaat die volledig gekwalificeerd is en die in het Portugees advogados of solicitadore worden genoemd. Neem nooit een advocaat die ook werkt voor de verkoper! 

Handig om te weten bij huis kopen Portugal                                                                                                                              Portugal behoort tot  een van de armere EU - landen. Houd bij het vaststellen van de locatie van uw huis in gedachten dat het Portugese platteland nog niet zo ver ontwikkeld is en dat ook het niveau van onderwijs hier veel lager is dan in de steden. Indien u de taal niet machtig bent, wordt ook werk zoeken in Portugal wat lastig. Over het algemeen biedt de Algarve veel werk in de toeristische branche en in de bouw. Bij het kopen van een huis in Portugal is het uiteraard vanzelfsprekend dat u zich houdt aan de Portugese wetten en regels.Laat u adviseren door vakbekwame specialisten, het liefst in uw eigen taal, of in een taal welke u beide goed spreekt om zodoende misverstanden uit te sluiten. Laat uw zaken alleen behartigen door iemand die u uit eigen ervaring kent of die u door een zeer betrouwbare partij is aanbevolen. Heel veel succes bij de koop van uw woning in Portugal toegewenst!