Turkije als vakantieland en om een huis te kopen

Goedkope woningen in het Middellandse zee klimaat
Velen van ons kennen Turkije als vakantieland. Turkije, wat gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië ligt, heeft veel te bieden. Zo is er een boeiende geschiedenis waarvan nog veel terug te vinden is, zijn er beroemde bezienswaardigheden, heeft het land een zeer vriendelijke bevolking en, ook niet geheel onbelangrijk, de zon schijnt er zo’n 300 dagen per jaar. Zomaar een paar redenen waarom er jaarlijks duizenden Nederlanders voor een welverdiende vakantie vertrekken naar dit Zuid Europese land.
Naast vakantieland, wordt Turkije echter ook steeds meer een zogenaamd (tweede) huizen land. Afgezien van de zojuist genoemde voordelen als vakantieland, kent Turkije namelijk ook relatief goedkope koophuizen, zeker in relatie tot andere Zuid Europese landen. De kwaliteit van de huizen is over het algemeen prima en met een gemiddelde waardestijging van zo’n 15% per jaar is het ook nog eens een prima investering.  Of u er nu permanent wilt gaan wonen, of er op zoek gaat naar uw tweede huis, een huis in Turkije kopen loont.

De oriëntatie bij een huis kopen in Turkije
Het kopen van een huis in Turkije is een proces waarin een aantal fases doorlopen moeten worden. De eerste en misschien wel de belangrijkste fase is de oriëntatie.
• Zo dient u te gaan bepalen in welke regio van Turkije u wilt kopen.
• Kijk daarbij verder dan alleen de regio’s waar u misschien al eens op vakantie bent geweest en neem hiervoor rustig de tijd. Laat u niet verleiden tot het (te) snel kopen van zogenaamde buitenkansjes, maar maak weloverwogen uw keuze.
• Voor buitenlanders is er in principe maar één beperking: u kunt geen onroerend goed kopen dat vlakbij een voor Turkije strategisch gebied ligt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld militaire bases.
• Heeft u eenmaal een keuze gemaakt voor een bepaalde plaats, kijk dan vervolgens naar de daar aanwezige sociale voorzieningen, zoals ziekenhuizen en doktoren.
• Let ook op de bereikbaarheid van de plaats en uw toekomstige huis. Is er bijvoorbeeld openbaar vervoer? De praktijk leert, dat dit soort zaken minstens zo belangrijk zijn als een goed huis in een prettige woonomgeving. Ze verdienen dan ook de nodige aandacht ! 

Het aankoopproces van de woning
Heeft u eenmaal gekozen voor een regio of plaats in Turkije waar u een huis wilt gaan kopen, dan kunt u op zoek gaan naar uw droomhuis. Via het internet kunt u snel makelaars en bemiddelaars opzoeken die koophuizen in Turkije aanbieden. Vaak zijn op hun websites de koophuizen al per regio gerangschikt. Daarnaast kunnen ze u op vele andere manieren behulpzaam zijn, van de oriënterende fase tot ver na de aanschaf van uw koophuis in Turkije, en behoeden zij u voor eventuele obstakels. Het is dan ook zeker raadzaam om van de aangeboden diensten gebruik te maken, tenzij u natuurlijk zelf de benodigde kennis omtrent de Turkse wet- en regelgeving in huis heeft.
Heeft u het huis van uw dromen eenmaal gevonden, dan kan het aankoopproces van start gaan. Dit proces is onder te verdelen in de volgende stappen:
• Allereerst dient u het huis, of eventueel meerdere huizen, ter plekke te gaan bekijken. Alleen zo krijgt u een goed beeld van zowel het huis als van de omgeving. Foto’s kunnen namelijk een totaal ander beeld geven van de werkelijkheid en zijn bovendien te bewerken. Er worden dan ook zogenaamde bezichtigingreizen door de makelaar of het bemiddelingsbureau geregeld. Het zijn vaak drie- of vierdaagse reizen, welke geheel vrijblijvend zijn. In veel gevallen krijgt u bij de definitieve aankoop van een huis in Turkije een deel van de reissom weer terug.
• Indien u besluit om ook daadwerkelijk tot aankoop over te gaan, dan wordt er ter plekke een koopcontract opgemaakt. Dit contract beschrijft de voorwaarden voor het kopen van uw toekomstige huis. Er wordt onder andere het door u te betalen voorschot in vastgelegd, evenals de datum waarop de overdracht zal plaatsvinden. Het voorschot hoeft u overigens bij terugkomst in ons land pas te betalen.
• De voorgenomen overdracht wordt in Turkije door de makelaar of het bemiddelingsbureau bij de verschillende Turkse autoriteiten gemeld. Indien er volgens deze instanties geen bezwaren tegen de overdracht zijn, dan volgt er goedkeuring en kan de koop van uw droomhuis in Turkije definitief doorgang vinden.
• Het huis moet vervolgens op uw naam gezet worden. Hiervoor moet u als koper samen met de verkoper persoonlijk verschijnen op het Tapu bureau in Turkije. Anders dan in Nederland hoeft u dus niet naar de notaris. Op het Tapu bureau ontvangt u, als u aan alle verplichtingen heeft voldaan, het eigendomsbewijs van uw nieuwe huis. In Turkije heet dit eigendomsbewijs een Tapu, vandaar de naam van het bureau.
• De laatste stap is het regelen van een aantal praktische zaken. Zo moeten gas, licht en water aangevraagd worden, moet er een  verzekering afgesloten worden en moet u een bankrekening in Turkije openen. Ook moet de aanmelding voor de gemeentelijke heffingen plaats vinden. Heeft u het huis via een makelaar of bemiddelaar aangekocht, dan wordt ook deze laatste stap u volledig uit handen genomen. U kunt al uw tijd vanaf nu gaan besteden aan uw nieuwe huis in Turkije.