Goedkoop een huis kopen in Tsjechie

In Tsjechië zijn huizen zeer goedkoop. Toch is het voor buitenlanders moeilijk om er een huis te kopen.

 

 

De Nederlandse investeringsmaatschappijen in Tsjechië dachten dat na de toetreding van Tsjechië tot de EU in 2004 het kopen van een huis door buitenlanders enorm vooruit zou gaan.

Toch is men hier nog erg voorzichtig mee, waardoor er nog een ruim aanbod aan huizen onder de 50.000 euro is; zelfs in de schitterende natuurgebieden zoals de bergen van Bohemen en in de buurt van het Lipnomeer. Het gaat hier zelfs om huizen waar je zo in zou kunnen trekken en die van alle gemakken voorzien zijn; dus zeker geen bouwval zoals je die in andere landen voor 50.000 euro zou kopen. Wil je als particulier een huis kopen, dan moet je wel eerst een onderneming oprichten. De meest gebruikte vorm hiervoor is een BV. Het oprichten hiervan levert geen problemen op, alleen wat extra kosten en papierwerk.   

Bemiddelingsorganisaties voor het oprichten van een BV                                                                                                                                                                                                                        Er zijn diverse Nederlandse bemiddelingsorganisaties die je graag daarbij helpen. Als je een BV wilt oprichten moet je aan een aantal factoren denken. Je moet een handelslicentie aanvragen. Je moet een bankrekening openen en je laten registreren in het handelsregister. Daarnaast moet je je registreren als betaler van inkomstenbelasting en BTW betaler. 

Leningen bij een huis kopen in Tsjechië           

In Tsjechië krijg je zelden een lening voor het gehele aankoopbedrag. Meestal maakt men gebruik van een 50-50 regeling. Je moet zelf voor de helft zorgen en de andere helft kun je van de bank lenen.

Zoek alles goed uit voor je koopt in Tsjechie                                                                                                                                                                                  Zorg dat de persoon waarvan je koopt ook de eigenaar is van de grond eromheen. De meeste huizen en grond zijn namelijk na de val van de muur weer in handen gekomen van de oorspronkelijke eigenaar. Ook zijn de huizen in Tsjechië niet allemaal voorzien van dezelfde luxe of comfort. Vooral in kleine dorpen is het zeker aan te bevelen alles goed uit te zoeken. Het kan zijn dat huizen niet op een rioleringssysteem, watersysteem of elektriciteit zijn aangesloten. Zorg dus dat je overal van op de hoogte bent en neem zeker geen overhaaste beslissingen.

Afsluiten van verzekeringen bij het kopen in Tsjechië                                                                                                                                                                                              Wil je een huis kopen in Tsjechië, dan moet je diverse verzekeringen afsluiten. Denk hierbij aan onder meer een inbraakverzekering, inboedelverzekering, constructieverzekering, brandverzekering, opstalverzekering en ongevallenverzekering. Om onnodige verrassingen te vermijden, kun je het beste zoveel mogelijk informatie betreffende het te kopen huis zoeken. Dit kun je vinden in het kadastraal register van de gemeente waar het huis staat. Zorg als je de taal niet spreekt zeker voor een goede tolk. Een bemiddelingsorganisatie kan je bij al deze dingen verder helpen.