Tips voor een huis kopen in Suriname

Suriname is bijna vijf keer zo groot dan Nederland met nog geen half miljoen inwoners.

 

 

 

Ongeveer 80% van het land bestaat nog uit regenwoud, een gebied dat  tot de grootste vijf van de wereld hoort. Aan brede rivieren liggen plantages welke je kunt bezoeken. In Paramaribo, de hoofdstad, zijn prachtige koloniale woningen te zien.

Het klinkt nu al geweldig en dan hebben we het nog niet eens over de overheerlijke Surinaamse keuken gehad!  Dit is een fantastisch land om een eigen huis te bezitten, al dan niet voor permanente bewoning.

De verschillende soorten huizen in Suriname
Bedenk eerst wat voor soort huis je wilt kopen. Dat scheelt jou en de makelaar een hoop tijd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stenen flat, welke geen flatgebouw is zoals in Nederland, maar een laagbouwwoning van steen. Het grootste deel van de woningen in Suriname is van dit type. Je kunt ook nog kiezen voor een zogenaamde neutenwoning. Dit is een huis gebouwd op betonnen palen. Over het algemeen is het woongedeelte dan boven en beneden is een garage of opslagruimte. Het duurste en mooiste type is de villa; deze huizen zijn behoorlijk prijzig, maar als je je eigen woning in Nederland verkoopt, zou het mogelijk moeten zijn van die opbrengst een villa te kopen.

De economie van Suriname
De Surinaamse economie is de laatste jaren zeer sterk aan het groeien. Het is nog steeds mogelijk om een huis te kopen of te (laten) bouwen voor een heel wat kleiner bedrag dan dat je in Nederland zou moeten betalen, maar de kosten van het levensonderhoud zijn wel flink gestegen. Vroeger kon je voor nog geen € 600 per maand een riant leven leiden; die tijden zijn nu toch echt voorbij. Veel mensen kopen een perceel waar later pas op gebouwd wordt, bijvoorbeeld als men genoeg gespaard heeft. Om overlast te voorkomen is men nu verplicht het perceel te onderhouden, ook zonder huis. Houdt hier dus rekening mee als je niet het hele jaar in Suriname gaat wonen, er zijn onderhoudskosten. Als je hier geen gehoor aan geeft kan de Surinaamse overheid je onteigenen!
Er zijn inmiddels veel makelaars die hele wijken rond Paramaribo laten bouwen. Dan is je huis zogenaamd sleutelklaar en kun je er gelijk in.

Een huis kopen in Suriname, zaken om even bij stil te staan
Iets om rekening mee te houden bij het kopen van een huis in Suriname is de regentijd. Het rioleringssysteem van Paramaribo is niet te vergelijken met dat van Nederland. Tijdens de regentijd is het onderlopen van huizen en percelen dan ook heel gewoon. Wellicht is het verstandig om met de aankoop te wachten tot de regentijd, zodat je kunt zien of je wel droge voeten kunt houden.
Verder is het heel belangrijk om, als de verhuizing eenmaal voor de deur staat, in zee te gaan met een erkend verhuisbedrijf. Er zijn genoeg verhuisbedrijven in Nederland die je kunnen helpen, maar let goed op dat het vervoer wel geldt van deur tot deur. Er zijn heel wat gevallen bekend waar dat volledig is mis gegaan, en dat wil je echt niet ! Het verhuizen van een volledige inboedel duurt meestal zo’n 3 tot 8 weken.
Als je van plan bent om al je elektrische apparaten vanuit Nederland mee te nemen naar Suriname, let er dan op dat in Nederland de stroom wordt aangeleverd op 230 volt 50 hertz en dat dat in Suriname 110 volt 60 hertz is. Het is mogelijk om in uw huis 220 volt aan te laten leggen. Punt is alleen dat in de praktijk die 220 volt nooit gehaald wordt met als gevolg is dat bijvoorbeeld uw wasmachine te weinig energie krijgt.