Een huis kopen in het historische Normandie

Veel Nederlanders zijn ooit wel eens in Frankrijk op vakantie geweest. Vaak is men dan ook gelijk weg van het land.

 

 

De mediterrane sfeer ademt een groot gevoel van ontspannenheid uit en dat terwijl je binnen een dag op plaats van bestemming kunt zijn. Het is dan ook niet zo raar dat vele Nederlanders voor u, al de keuze hebben gemaakt om een vakantiehuis in Frankrijk aan te schaffen of liever nog, permanent in Frankrijk te gaan wonen.

Het gebied Normandië
De Cote d’Azur, Bretagne, de Dordogne of de Ardeche. Allemaal zeer herkenbaar als favoriete vakantieplek. Maar als men eenmaal Normandië heeft ontdekt, dan is men direct weg van deze streek. In Noord Frankrijk gelegen, is deze historische provincie zeer aantrekkelijk qua architectuur en cultuur. Natuurlijk is de regio vooral bekend geworden door de invasie van 1944. Hiervan zijn nog vele sporen, monumenten en overblijfselen terug te vinden. Maak een keuze uit de vijf departementen Seine-Maritime, Pays de Bray, Pays de Caux, Eure, Orne of Calvados en ga een bezoekje brengen aan de romantische middeleeuwse dorpjes, of haal je hart op bij het natuurschoon in de provincie.

Een huis kopen in Normandië
Het vinden en aankopen van een huis in Frankrijk gaat anders dan in Nederland, maar er zijn ook overeenkomsten. Naast het foto’s kijken in de etalages van de Franse makelaars, kunt u tegenwoordig ook op het internet terecht of bij de vele Nederlandse bemiddelaars. Kiest u toch voor aankoop via een Franse makelaar, dan moet u ermee rekening houden dat deze meestal verkopende makelaars zijn. Ze werken voornamelijk voor de verkopende partij en hebben ook geen inzicht in een breder aanbod dan dat van hun eigen cliënten. Door deze exclusiviteit naar de verkopende partij, wordt het courtagebedrag vaak stevig opgehoogd. Het is dan ook raadzaam dat u bij uw aankoop opzoek gaat naar meerdere makelaars en eventueel Frans sprekende Nederlandse tussenpersonen, die uw belangen kunnen behartigen. Deze bemiddelaars kunnen u naast het adviseren in juridische of financiële zaken ook bijstaan bij het aanvragen van diensten zoals aansluiting telefonie en elektra en notarisaangelegenheden. Zorg dus dat u een volwaardige gesprekspartner vindt, die met u de volgende stappen kan doornemen
· Regiokennis – Het is belangrijk dat er kennis aanwezig is over de huizenmarkt. In Normandië is de waardering van de objecten onderhevig aan het vraag en aanbod principe. Prijsonderhandelen is een kunst op zich en voor u als toekomstige huiseigenaar moeten vereiste bankgaranties en professionele verzekeringen gesneden koek zijn.
· Zoekopdracht – Zet zoekopdrachten uit in het gebied dat u uitgekozen heeft. Het marktaanbod in dat gebied moet helder en duidelijk zijn en vooral gebaseerd op recente transacties en prijsvergelijkingen.
· Prijsonderhandeling – Uw bemiddelaar kan u ondersteunen en begeleiden bij alle onderhandelingen van aanvraag tot aankoop en ondertekening van het voorlopige koopcontract. Het Franse recht beschermt de koper tegen mogelijke wanprestaties van de verkoper, waardoor pas na 3 maanden een definitief koopcontract volgt.
· Financiering – Als het voorlopige koopcontract klaar ligt, zal u een kostenplaatje opgesteld moeten hebben, waarmee u naar een gerenommeerde hypotheekverstrekker kunt stappen om uw financiering rond te krijgen.
Overig – Ook bij uw zoektocht naar werkmensen voor een mogelijke verbouwing of renovatiewerkzaamheden kan uw tussenpersoon u bijstaan. Tevens kan deze uw huis beheren tijdens uw eventuele afwezigheid.

Onderstaande video is gemaakt door de VVV in Normandie. De film vertelt niks over het kopen van een huis in normandie maar geeft u het absolute Normandie gevoel.