Het kopen van een huis in Marokko

Steeds meer mensen zoeken rust en warmte in oorden rond de Middellandse zee. Een tweede huis in Spanje of Italië is echter steeds minder betaalbaar, dus waarom zou u niet de oversteek maken naar Marokko.

 

Steeds meer Nederlanders kiezen Marokko als favoriet vakantieland en kopen er een tweede huis. De huizen zijn er namelijk goedkoper, het personeel is niet duur wat weer een extra luxe geeft aan uw eigen stek, maar dan net wat verder van huis.

Marokko, een andere wereld
Marokko ligt relatief dichtbij Europa, maar toch waant u zich in een hele andere wereld. U reist als het ware terug in de tijd naar een periode waar tijd geen issue is en stress nog niet eens bestaat. In de smalle straten van de medina kan bijvoorbeeld geen auto komen en winkels worden bevoorraad met bakfietsen. Naar schatting hebben al duizenden Europeanen de overtocht naar dit schitterende idyllische land gemaakt, waar ze zich permanent of al vakantie vierend gevestigd hebben. De tweede huizen worden vaak tussen de vakantieperiodes verhuurd als maison d’hotes, waardoor het aankopen van een huis een lucratieve business kan zijn.

Het onroerend goed in het buitenland
De gang van zaken bij het kopen van onroerend goed in het buitenland, gaat net wat anders als in de aanschaf van een woning in Nederland. Het is dan ook wijs om u voorafgaand goed te verdiepen in de gang van zaken in Marokko, of een betrouwbare partner te zoeken die u kan helpen met de taalbarrière, procedures en regelgevingen.
Bij de aanschaf van het onroerend goed is het belangrijk dat u goed achterhaalt wie de rechtmatige eigenaar is van het pand en of er wel of niet erfpacht op de grond rust. Het is in Marokko van groot belang dat het te kopen huis hypotheekvrij of schuldenvrij is, alvorens het van hand wisselt. Let bij aankoop ook op het afwerkingsnivo; koopt u het pand casco of turn-key. Is er sprake van verplichte servicekosten of zijn er geregelde voorzieningen zoals schoonmaak, beveiliging of beheer. Informeer u ook goed over het bestemmingsplan van de omgeving en het toekomstperspectief.

Kiezen voor Marokko om een huis te kopen
Als u het pand gevonden hebt dat aan al uw eisen voldoet en u bent zeker van uw aankoop, dan zal er een overeenstemming bereikt kunnen worden over de koopvoorwaarden. Hierbij is het altijd verstandig om juridische hulp in te schakelen, welke u bij kan staan in het gehele aankooptraject. Voordat de koopakte getekend wordt, sluit de koper meestal een privé-contract, ook wel voorlopige koopovereenkomst genoemd, af met de verkopende partij. Daarna wordt alles gearchiveerd bij de notaris en na goedkeuring van de financiering, zult u rechtmatige eigenaar worden van het pand.
Bij aankoop van een woning in Marokko, kunt u als Nederlander maximaal 70% van de taxatiewaarde gefinancierd krijgen. Bij aankoop van alleen grond wordt 50% tot 60% gefinancierd, maar bouwfinancieringen lopen wel weer tot 70%.
Bovenop de koopsom komen nog wel de notariskosten en betalingen van leges. Zorg dat uw juridisch adviseur u ook op de hoogte brengt van kosten die gepaard kunnen gaan met het nog aanleggen van infrastructuur zoals elektra, riolering of stromend water. Ook gemeentelijke belastingen en verzekeringen moeten bij de vaste lasten gerekend worden.

De belastingen in Marokko
Als U voorgoed in Marokko verblijft en daar dus een verblijfsvergunning voor heeft, bent u een juridisch resident. Heeft u geen verblijfsvergunning, maar verblijft u wel meer dan 183 kalenderdagen per jaar in Marokko, dan valt u onder de fiscale residentie. Bij aankoop van uw onroerend goed, krijgt u zowel als juridisch of fiscaal resident te maken met de Marokkaanse belastingen, welke geïnd worden door de nationale, regionale en gemeentelijke overheden.

Kopen in Marokko, een aanrader
Als conclusie, kunnen wij u dus ten zeerste aanraden om goed advies in te winnen bij een bemiddelaar die bekend is met de onroerend goed markt in Marokko. Laat u niet direct verleiden door de romantiek van het schitterde Marokkaanse landschap of de stressvrije cultuur, maar ga uw zoektocht wel geïnformeerd tegemoet.