Voordelig een huis kopen in Kroatie

Kroatië is een land wat op dit moment herontdekt wordt. Kroatië heeft warme zomers en zachte winters, een heel fijn klimaat om in te leven.

 

Ook is het leven in Kroatië goedkoop in vergelijking met Nederland.

 

De verschillen met andere landen
Ieder land stelt andere regels aan het (ver)kopen van een huis. Wanneer besloten wordt een huis in Kroatië te kopen, is het verstandig om u goed te verdiepen in de regels en financiële mogelijkheden die daar worden toegepast.
· Wanneer u van plan bent een huis te kopen in Kroatië, moet u er rekening mee houden dat daar een aanvraag voor moet worden ingediend bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Zagreb. Op goedkeuring van de aanvraag zit een wachttijd van 3 tot 6 maanden.
· Voordat u de aanvraag indient, moet u minimaal 10% van de aankoopsom aanbetalen.
· Het is niet toegestaan om als particuliere eigenaar van een huis in Kroatië dit onder te verhuren.
· Kroatie heeft een andere munteenheid dan Nederland, namelijk de Kroatische Kuna.

Een huis zoeken, vinden en kopen in Kroatië
Hebt u Kroatië gekozen als de bestemming voor het zoeken van uw droomhuis? Dan kunt u natuurlijk naar Kroatië vertrekken en daar de huizenmarkt bekijken. Dit is wel een dure onderneming. Zonder voorbereiding is het heel goed mogelijk dat u heel Kroatië moet bekijken om uw droomhuis te vinden. Een andere en goedkopere mogelijkheid is het gebruik maken van internet. Op het internet kunt u verschillende websites vinden over Kroatië in het algemeen, zo kunt u bepalen in welk deel van Kroatië u uw droomhuis moet zoeken. Hebt u dat bepaald, dan kunt u op verschillende websites het woningaanbod gaan bekijken. Door het woningaanbod op internetsites te bekijken, kunt u kiezen welke huizen u wilt gaan bekijken. U vertrekt dan met een doel naar Kroatië en zult sneller uw droomhuis vinden.

Overgaan tot kopen van een huis in Kroatië
Hebt u uw droomhuis gevonden en wilt u overgaan tot kopen? Dan zijn er een paar stappen die u moet ondernemen om het huis in uw bezit te krijgen:
· Bij het kopen van een huis in Kroatië gelden andere regels dan bij het kopen van een huis in Nederland. Zorg daarom dat u samenwerkt met een goede makelaar.
· Samen met de verkoper moet u onderhandelen over de verkoopprijs. Vervolgens kunt een optie op het huis nemen. Zorg dat er een overeenkomst wordt opgesteld, zodat u alles op papier hebt staan en er geen meningsverschillen kunnen ontstaan. In de overeenkomst moet ook de geldigheidsduur van de optie worden vastgesteld.
· Bent u er zeker van dat dit uw droomhuis is, dan kunt u overgaan tot het opstellen van een koopcontract. Laat dit over aan een deskundige, zo kunnen er geen misverstanden ontstaan.
· Zijn u en de verkoper het eens over het koopcontract? Dan moeten zowel u als de verkopende partij het koopcontract ondertekenen. Doe dit onder deskundig toezicht van een makelaar, advocaat of notaris.
· Is het koopcontract ondertekend, dan bent u de trotse eigenaar van uw droomhuis in Kroatië!