Een koophuis zoeken en vinden in Noorwegen

Noorwegen is door zijn mooie natuur een zeer aantrekkelijk land om een huis te kopen. Je vindt er meren in de bergen, de bekende fjorden en sneeuw.

 

 

Er zitten ook nadelen aan Noorwegen, de dagen zijn erg kort en er valt veel sneeuw.

In de bevolkingsgrootte van Noorwegen is een daling te zien. Daardoor wordt het kopen van een huis in Noorwegen door Nederlanders, gestimuleerd door Noorwegen.

De verschillen
Ieder land stelt andere regels aan het (ver)kopen van een huis. Wanneer besloten wordt een huis in Noorwegen te kopen, is het verstandig om u goed te verdiepen in de regels en financiële mogelijkheden die daar worden toegepast.
· Het aantal verschillende hypotheekvormen in Noorwegen is zeer beperkt in vergelijking met Nederland. Neem daarom contact op met uw Nederlandse bank over de mogelijkheden van uw hypotheek.
· Bij het kopen van een huis in Noorwegen worden geen bemiddelingskosten of courtage aan de koper toegerekend. De courtage wordt betaald door de verkopende partij.
· In Nederland is het de gewoonte dat een makelaar aanwezig is bij de overdracht van een huis. In Noorwegen is dit niet het geval. Daar kunnen de koper en de verkoper samen de contracten ondertekenen en deze naar de makelaar opsturen. Een nadeel hiervan is dat de makelaar niet aanwezig en betrokken is bij eventuele meningsverschillen tussen de koper en de verkoper.

Een koophuis zoeken en vinden in Noorwegen
Om uw droomhuis in Noorwegen te vinden, kunt u natuurlijk naar Noorwegen vertrekken en daar de makelaars langs gaan om het aanbod te bekijken. Hier komen wel veel kosten bij kijken. U moet de reis betalen en door verschillende delen van Noorwegen reizen om het droomhuis te vinden. Makkelijker is het om u in Nederland vast te oriënteren. Met behulp van het internet kunt u verschillende makelaars vinden en het woningaanbod in Noorwegen bekijken. Door verschillende sites te bezoeken, kunt u de prijzen van huizen vergelijken en bepalen in welk deel van Noorwegen u wilt gaan wonen.

Overgaan tot kopen van een huis in Noorwegen
Hebt u uw droomhuis gevonden en wilt u overgaan tot kopen, dan moeten de volgende stappen worden ondernomen:
· Vraag telefonisch een prospectus en taxatierapport aan van het te kopen huis. Wees er zeker van dat dit naar u wordt opgestuurd, bel desnoods een dag na aanvragen terug om vast te stellen dat het daadwerkelijk is opgestuurd.
· Is de woning interessant, ga deze dan bezichtigen. Dit kunt u eerst alleen doen en de tweede bezichtiging samen met een bouwkundige. De bouwkundige kan het huis deskundig nakijken op verborgen gebreken.
· Blijkt dat dit het huis van uw dromen is, dan kunt u een bod uitbrengen. Dit is niet verschillend met de manier waarop dit in Nederland gebeurd. Let er dus goed op hoe de marktsituatie op het moment is dat u een bod doet. Het eerste bod dat u uitbrengt moet via de fax of schriftelijk gedaan worden.
· Gaat de verkopende partij akkoord met het door u uitgebrachte bod, dan moet er een contract opgesteld worden. Zorg dat dit gebeurt door deskundigen, bijvoorbeeld een advocaat of makelaar. Het contract moet alle afspraken bevatten die u met de verkoper heeft gemaakt. Er moet duidelijk in staan hoe het huis eruit moet zien bij aflevering.
· Is het contract in orde, dan moet er nog getekend worden. Het is verstandig ervoor te zorgen dat er een makelaar aanwezig is bij het tekenen van het contract.
· De laatste stap is het inschrijven in het Grondboek (grunnboken). Het Grondboek is vergelijkbaar met ons Kadaster. Pas nadat u zich heeft geregistreerd, bent u de gelukkige bezitter van een huis in Noorwegen.