Een huis kopen in het romantische Italie

Het klinkt fantastisch; een eigen huis in Italië. Mooie steden, prachtige natuur, lekker eten. Maar is de praktijk zo positief als het droombeeld wat mensen hebben bij een huis in Italië, of komt er meer bij kijken dan wat men verwacht?

 

De praktijk bij een huis kopen in Italië
Er zijn verschillende redenen waarom men besluit een huis in Italië te willen kopen; men kan willen emigreren of men wil een tweede huis in een prettig en warm land waar men één of meerdere keren per jaar naar op vakantie kan gaan of zelfs kan overwinteren.
Maar er komen nogal wat praktische problemen op de proppen zoals:
· Allereerst rijst de vraag hoe men veilig een huis kan aanschaffen in het buitenland, terwijl men nog in Nederland woont.
· Hiervoor zijn er online diverse makelaars te vinden die gespecialiseerd zijn in onroerend goed in het buitenland. Sommige zijn gevestigd in Nederland, zoals Immo-international, andere zijn gevestigd in Italië, zoals Le Case di Dorrie. Je kunt ook naar een huis kopen beurs in het buiteland.
· Lokale makelaars zijn veelal goedkoper dan makelaars gevestigd in Nederland.
· Let echter wel op dat de makelaar goed Nederlands of Engels spreekt en dat het een erkende makelaar betreft.
· Informeer tevens van tevoren naar de kosten die de makelaar in rekening zal brengen.
· Daarnaast speelt de financiering een grote rol. Er is de mogelijkheid te kiezen voor een hypotheek bij een Italiaanse bank, maar ook de ABN-Amro en F.van Lanschot Bankiers hier in Nederland bieden hypotheken aan met een pand in Italië als onderpand.

Waar men op moet letten bij het kopen
Wanneer men een huis gaat kopen in Italië, dan zijn er enkele punten waar men speciaal op moet letten zoals:
· De elektriciteit moet vakkundig zijn aangelegd door een vakman, maar men moet er ook op letten dat een woning in Italië aardbevingbestendig is.
· Daarnaast is het van belang dat men maandelijks een inkomen heeft om in het levensonderhoud te voorzien, met name bij langdurige verblijven of emigratie.
· Veel mensen die verhuisd zijn naar Italië verhuren een aantal kamers van hun woning of beginnen een Bed & Breakfast. Het is van belang op de hoogte te zijn van de regels omtrent onder andere inkomstenbelasting en onroerend goed belasting.

Rechten en plichten bij de koop van een huis
Als men in Italië wil gaan werken, is het van groot belang de in Nederland behaalde diploma’s te laten legaliseren en vertalen en in te leveren bij het Italiaanse consulaat. Hier wordt het nogmaals gelegaliseerd, en verkrijgt men een verklaring waarin staat wat de inhoud en duur van de studie was. Hiermee kan men dan weer naar het betreffende Italiaanse ministerie welk dan een officiële verklaring afgeeft; deze verklaring is het rechtsgeldig document waarmee men zich kan laten inschrijven bij een arbeidsbureau of kamer van koophandel.
Een verblijfsvergunning is sinds 2007 niet meer nodig om in Italië te mogen wonen. Wat men wel verplicht is als men langer dan drie maanden in Italië gaat werken, is een inschrijving bij het bevolkingsregister.
Hiervoor heeft men de volgende bescheiden nodig:
· een paspoort.
· een ziektekostenverzekering.
· een bewijs dat men in Italië werkt of studeert.
· bewijs dat men over voldoende inkomen .
· eventueel een BTW-nummer als men een eigen bedrijfje start.