Een mooi huis kopen in Curacao

Curaçao is één van de eilanden in het Caribische gebied met ruim 130.000 inwoners van zo’n 60 verschillende nationaliteiten en maakt deel uit van de Nederlandse Antillen.

 

Het is een zeer goed ontwikkeld en bovendien veelzijdig land met uitstekende voorzieningen, waaronder een goede gezondheidszorg, een onderwijssysteem wat vergelijkbaar is met het Nederlandse en een internationale luchthaven.
Het eiland heeft echter meer voordelen: er zijn een aantal officiële talen,waarvan het Nederlands er één is, typisch Nederlandse producten als stroopwafels, drop en kaas zijn er volop verkrijgbaar en de kosten voor levensonderhoud liggen ongeveer gelijk aan die in Nederland. Daarentegen zijn de huizenprijzen in verhouding tot die in Nederland veelal iets lager, zodat het voor Nederlanders een zeer aantrekkelijk land is om een (tweede) huis te kopen.

De oriëntatie voor een geschikte locatie
Het kopen van een huis in Curaçao is een proces waarin een aantal fases doorlopen moeten worden. De eerste en misschien wel de belangrijkste fase is de oriëntatie. Waar op Curaçao wilt u een huis kopen? Dichtbij of in de hoofdstad Willemstad, of juist niet? Veel huizen zijn er overigens vrijstaand en vaak betreft het een bungalow of villa. Indien u permanent op het eiland gaat wonen, en misschien werken, dan dient u er rekening mee te houden dat u niet te ver van de nodige (medische) voorzieningen gaat wonen en dat uw huis bovendien goed bereikbaar is.
Heeft u een plaats op het oog, ga er dan eerst eens op vakantie, liefst ook eens buiten de vakantieperiodes, zodat u er het dagelijks leven en de bevolking echt leert kennen. Ga tijdens uw verblijf na of er voldoende sociale voorzieningen zoals ziekenhuizen, doktoren en winkels in de nabijheid zijn en let op de bereikbaarheid van de plaats en uw eventuele toekomstige huis. Is er bijvoorbeeld openbaar vervoer?
Een huis op Curaçao kopen is een grote beslissing en pas als u ook dit soort praktische zaken op een rij heeft gezet, kunt u een echt weloverwogen keuze maken.

Een huis kopen in Curacao, het aankoopproces
Heeft u eenmaal besloten waar op het eiland u wilt gaan wonen, dan kunt op zoek gaan naar beschikbare huizen. In kranten en via makelaars kunt u deze vinden. Via het internet, bijvoorbeeld op wonenopcuracao.nl,  kunt u makelaars en bemiddelaars vinden die actief zijn in Curaçao. Veel van deze makelaars en bemiddelaars hebben een eigen website op internet, zodat u thuis in Nederland al een eerste schifting kunt maken en eventueel een aantal bezichtigingen kunt regelen. Ook kunt u vast de nodige informatie inwinnen, zodat u goed voorbereid kunt afreizen naar het eiland. Mocht u overigens niets van uw gading vinden, dan bestaat de mogelijkheid om, vaak gratis, een zoekopdracht te plaatsen bij een makelaar of gespecialiseerd bemiddelingsbureau. Ze gaan dan als eerste op zoek naar een koophuis wat geheel aan uw eisen en wensen voldoet, zodat u zich daar niet meer over hoeft te bekommeren. Is uw ideale koophuis gevonden, dan kunnen ze bovendien de rest van het aankoopproces ook voor u verzorgen. Heeft u zelf genoeg tijd en kennis van zaken, dan kunt u uiteraard de stappen ook zelf doorlopen:
· Allereerst dient u de huizen die aan uw wensen voldoen ter plekke te gaan bekijken. Alleen zo krijgt u een goed beeld van het huis en zijn omgeving.
· Als u uw droomhuis gevonden denkt te hebben en het is bovendien in goede staat, dan kunnen de onderhandelingen met de verkopende partij van start gaan. Laat eventueel ook een taxatierapport opmaken als extra controle.
· Indien u besluit de woning vervolgens ook daadwerkelijk te kopen, dan dient de financiering geregeld te worden. U kunt hiervoor bij diverse geldverstrekkers terecht. Dit kan bijvoorbeeld via het internet, maar vaak werkt uw makelaar of bemiddelaar samen met één of meerdere gerenommeerde geldverstrekkers, zodat die u uitstekend behulpzaam kan zijn.
· Is de financiering eenmaal rond, dan dient bij de notaris het koopcontract getekend te worden en de definitieve overdracht plaats te vinden. Een en ander gaat overigens volgens het Nederlands recht, uitgezonderd de bedenktijd. In tegenstelling tot hetgeen in Nederland gebruikelijk is, heeft u op Curaçao na het tekenen van de koopakte geen bedenktijd meer.
· Gaat u het huis als tweede huis gebruiken, en wilt u het de tijd dat u er niet verblijft gaan verhuren, dan dient u een makelaar te zoeken die het huis voor u gaat verhuren. Gaat u zich definitief op het eiland vestigen, dan komt er iets meer bij kijken. Er dient dan een werk- en een verblijfsvergunning aangevraagd te worden, u dient een lokale bankrekening te openen, u moet zich inschrijven bij het bevolkingsregister en, indien u uw inboedel uit Nederland mee wilt nemen, u dient een invoer boedelverklaring aan te vragen en op te halen. Als u overigens deze stap laat uitvoeren door een gespecialiseerde bemiddelaar, dan kunt u hem of haar als uw gemachtigde laten optreden zodat u niet steeds persoonlijk naar Curaçao hoeft af te reizen.
· Zijn alle formaliteiten achter de rug, dan kunt u zich de trotse eigenaar van een woning in het Caribische gebied noemen. Wat rest is nog de inrichting en het genieten van uw nieuwe eigendom. 

Om nog een beetje extra in de stemming te komen...