Uw droomhuis kopen in Thailand

Thailand, oftewel het "land van de glimlach", is reeds jaren een geliefde bestemming in het Verre Oosten.

 

 

Door de prachtige natuur, de hartverwarmende bevolking, de fantastische keuken en het aangename klimaat hebben velen besloten zich er (permanent) te vestigen.

Indien u voornemens bent  een huis in Thailand te kopen is het allereerst van groot belang om een betrouwbare makelaar of projectontwikkelaar in te schakelen die de wettelijke documenten goed voor u kan nakijken. Het kopen van een huis of appartement in Thailand is op zich geen probleem, alleen de aankoop van de grond kan de nodige complicaties met zich meebrengen.

Het grondbezit in Thailand 
Het is voor buitenlanders niet mogelijk zonder meer land te bezitten in Thailand. Men kan de grond wel op lange termijn leasen; dit geldt voor een periode van 30 jaar, met recht op verlenging.

Condities voor bezit van onroerend goed in Thailand 
· Het betreft een woning in een geregistreerd appartementengebouw;
· Men koopt het huis zonder de grond waarop het staat;
· Via een geregistreerde longterm -lease .Veel buitenlanders die in Thailand onroerend goed "bezitten" hebben een Leasehold overeenkomst (30 jaar). Verlenging van de lease periode is mogelijk; informeer bij de desbetreffende instanties of via de makelaar naar de voorwaarden. Indien de wet mocht veranderen wordt de Lease veranderd in Freehold. Hiermee heeft u gegarandeerd 60 jaar eigendomsrecht.
· Door middel van het oprichten van een Thais bedrijf. De grond en het huis zijn dan eigendom van het bedrijf.
· Door het investeren van minimaal 40 miljoen Baht in Thailand mag men als buitenlander maximaal 1600 m2 kopen.

Een huis kopen in Thailand
De makkelijkste manier om als buitenlander een woning te bezitten in Thailand, is door het kopen van een appartement in een geregistreerd appartementengebouw. Qua appartementencomplexen is er ruime keus, het overgrote deel is erg luxe met eigen zwembad, fitness faciliteiten, sauna en restaurant. Dit soort appartementen, waarbij de grond in bezit blijft van de projectontwikkelaar, worden  'condo' of 'condominium' genoemd.
Een vrijstaand huis of villa kopen kan prima d.m.v. de grond lease constructie. Indien gewenst kunt u ook een huis kopen zonder de grond te bezitten . Deze constructie brengt uiteraard wel risico's met zich mee, als de situatie met betrekking tot de grond in de toekomst zou wijzigen.

Een aantal tips om rekening mee te houden in Thailand ten aanzien van het reizen

 

Eigendom van grond bij een huis kopen in Thailand
De enige manier om te bewijzen dat u daadwerkelijk de eigenaar bent van een stuk land of een huis/condo, is door een Title deed te overleggen. Deze worden in Thailand alleen afgegeven voor gebieden die zijn getaxeerd en zijn opgemeten.  De Chanotte Ti Din geeft aan dat u onbetwist de eigenaar bent van het stuk grond; het is een titel voor land dat zeer nauwkeurig is opgemeten. In Thailand heeft slechts 15% van het verhandelbaar land deze titel. De meest voorkomende titels zijn Nor Sor Sam of Nor Sam Kor. Deze zijn minder sterk zijn dan de Chanotte Ti Din, maar zijn wel verhandelbaar. Let goed op bij titels zoals  Sor Bor Kor,  Sor Kor Nung,  Tor Bor Tor Hoc en de Tor Bor Tor Ha. Deze titels mogen niet verhandeld worden en u kunt er verder totaal geen rechten aan ontlenen!