Een huis kopen in een skigebied in Zwitserland

De laatste jaren is Zwitserland erg populair geworden onder de Nederlanders om zich daar voorgoed te gaan vestigen of er een tweede woning aan te schaffen.

 

Hou je van een rustige omgeving, een prachtig berglandschap en wil je je veilig en zeker voelen, dan is Zwitserland zeker de moeite waard om je eens verder in gaan te verdiepen.

Regels bij voor huis in een skigebied in Zwitserland                                                                                                                                                                                                                    Uiteraard zijn er net als in andere landen ook in Zwitserland bepaalde regels waar buitenlanders zich aan moeten houden bij het kopen van een huis of appartement. Enkele van deze regels zijn e volgende. In het dal mag er niet gekocht worden; je mag alleen kopen in de bergdorpen. Je mag maar één object kopen. Je mag absoluut geen Zwitsers onroerend goed obligaties bezitten. Je mag het huis de eerste 5 jaar na aankoop niet verkopen.

Zwitserland wordt steeds populairder                                                                                                                                                                    Eigenlijk was Zwitserland nooit populair om te gaan wonen of er een tweede huis te kopen. Dit kwam vooral door de strenge regelgeving en omdat andere landen gewoon goedkoper waren. De laatste jaren komt het veel voor dat mensen die een huis gekocht hebben in bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Turkije, teleurgesteld zijn in hun aankoop en daarom hun toevlucht zoeken tot Zwitserland. Deze teleurstelling komt voort uit het feit dan men in Spanje vaker bewaking moet inhuren om zo inbraken te voorkomen als men een tijd niet in huis aanwezig is, of in Turkije dat men er later achterkomt dat het huis niet op de juiste manier is afgewerkt en er zo weer heel wat problemen bij komen. In Frankrijk is men de laatste jaren op zoek naar Nederlandse belastingontduikers waardoor het voor velen onaantrekkelijker werd om in deze landen een huis te gaan kopen. In Zwitserland profiteert men uiteraard van de lage belastingen, al komen er natuurlijk wel meer kosten bij voor gas en energie per jaar. De laatste jaren is het aantal mensen dat een huis wil kopen in Zwitserland zeker stabiel te noemen. Vooral mensen met een goed inkomen, tussen de 45 en 55 jaar tonen veel belangstelling hiervoor.

Wachttijden om een huis te kopen in Zwitserland                                                                                                                                                                                                                               Wil je in Zwitserland een huis kopen, dan kun je niet zomaar overal terecht. Bepaalde dorpen verlenen maar een aantal vergunningen per jaar waardoor er wachtlijsten ontstaan. Een vergunning bemachtigen kan soms wel twee tot drie jaar in beslag nemen. Deze regel is er gekomen om zo te zorgen dat investeerders uit het buitenland geen grote nieuwbouwprojecten in de toeristische gebieden gaan bouwen. De notaris vraagt een vergunning aan en deze procedure duurt normaal zo’n  twee tot drie maanden. Er wordt ook pas betaald nadat de vergunning is verleend.

Het krijgen van een hypotheek                                                                                                                                                                                           Een hypotheek krijgen is niet zo moeilijk. Wel wordt er maar een hypotheek verstrekt tot ongeveer 50-60% van de aankoopprijs. Op de hypotheekmarkt zijn Nederlandse banken helaas niet zo heel actief als het huizen in Zwitserland betreft. Een van de weinige die wel op dit gebied actief is is van Lanschot Bankiers.

Verblijfsvergunning                                                                                                                                                                                                                   Zwitserland is geen EU-land. Toch gelden er geen bijzonder regels als je een verblijfsvergunning wilt krijgen. Binnen drie maanden kun je als Nederlander een verblijfsvergunning aanvragen.