Zonnig Spanje als locatie om een huis te kopen

Het land wat voor Nederlanders op de tweede plaats staat als vakantieland, is Spanje. Je kunt je dus wel voorstellen dat er inmiddels al meer dan 170.000 Nederlanders zijn die dit Zuid-Europese land zien als thuisland.

 

Voor sommigen geldt dit slechts om te overwinteren, anderen verblijven er permanent.

De verschillen in seizoenen in Spanje
Als je eenmaal een plaats of gebied hebt gevonden waar je je eventueel zou willen vestigen, dan is het wel van belang dat je deze plek in verschillende seizoenen bezoekt. Het zou zomaar kunnen dat die heel gezellige badplaats in de winter volledig uitgestorven is en dat er geen enkel eettentje of bar te vinden is dat geopend is. Of in het najaar dacht je een plek gevonden te hebben waar je kunt genieten van je rust en dan word je overspoeld door toeristen in andere jaargetijden. Als je de taal niet spreekt hoeft dat ook buiten het hoogseizoen geen probleem te zijn; aan de Costa’s zijn er wijken waar je je boodschappen kunt doen bij een Nederlandse bakker en een Nederlandse slager. Toch is het wel zo praktisch om Spaans te leren. Dan kun je tenminste met iedereen communiceren, ook in geval van nood is dat heel handig, en het geeft natuurlijk wel een kick om je in het Spaans te kunnen redden. De Spanjaarden zijn overigens wel gewend aan mensen die de taal niet vlekkeloos spreken.

De financiering van een huis kopen in Spanje
Bij het kopen van een huis in Spanje komen er wel wat zaken aan bod die anders gaan dan in Nederland. Een voorbeeld: een huis daar moet worden getaxeerd door een erkend taxatiebedrijf. Als niet-belastingplichtige wordt ervan uitgegaan dat je maximaal 70% van deze getaxeerde waarde kunt financieren. Voor de registratie van je huis, een eventuele auto of voor het afsluiten van verzekeringen heb je een NIE-nummer nodig (Numero de Identificacion Extranjero). Om dit nummer aan te kunnen vragen heb je alleen een gelegaliseerde fotokopie van je paspoort nodig. Er zijn net als in Nederland wel veel verschillende hypotheekmogelijkheden, ook een heleboel hypotheekverstrekkers overigens. Het heeft weinig zin hier op alle mogelijkheden in te gaan, omdat toch voor iedere situatie een ander advies nodig is. Prettig om te weten is wel dat er veel Nederlands sprekende makelaars zijn aan de Costa’s. Vaak kun je al huizen bekijken en vragen stellen via internet.

Nog even opletten                                                                            Voordat je de uiteindelijke aankoop doet, zijn er nog wel een paar zaken waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan bereikbaarheid: kun je er makkelijk komen vanaf het vliegveld als je er naar toe gaat, of als je met de auto gaat: hoever en hoelang moet je rijden? Het kan ook handig zijn om het bestemmingsplan in te zien op het gemeentehuis, want het kan zijn dat er grootschalige bouwprojecten gepland zijn, precies voor jouw schitterende uitzicht. Door de zeer grote vraag naar (vakantie)huizen zijn er ook heel veel projectontwikkelaars en andere bedrijven die hier veel geld aan verdienen. Deze zijn lang niet allemaal even betrouwbaar. Daarom is het verstandig altijd hulp in te schakelen van een juridisch adviesbureau. Dit kost wel wat meer, maar het voorkomt dat je handtekeningen zet onder stukken waar je later spijt van krijgt.