Belgie als locatie om een huis te kopen

Vele Nederlanders zien een eerste of tweede huis in België helemaal zitten.

 

 

De huizen zijn daar ruim, goedkoop en vaak ook nog gelokaliseerd in een rustige en mooie omgeving en daarnaast speelt de mogelijkheid van een hypotheek met belastingvoordeel ook een grote rol. Maar mensen vergeten soms dat België wel een geheel ander land met verschil in cultuur is. Het beginpunt bij het kopen van een huis in België, moet dan ook zeker bestaan uit een aantal bezoekjes aan dit mooie ruime land, waarbij voornamelijk bekeken moet worden of u als “buitenstaander”zal kunnen aarden in het land van de patatten en manneke pis. Denk daarnaast ook aan de locatie; waar gaat uw voorkeur naar uit.  De kustplaatsen of het bosrijke gebied de Ardennen zijn beide zeer aantrekkelijk, maar naar welk taalgebied gaat uw voorkeur uit. Trekken de Vlamingen - het Nederlandstalige gedeelte - u meer, of woont u liever tussen de Franstalige Walen.

De voortgang bij een huis kopen in België
Als u besloten heeft, dat België het land van huisvesting zal worden, dan kunt u de markt op verschillende manieren benaderen. Bepaal of het gaat om een eerste huis, dus een permanente bewoning, of om een 2e woning naast uw vaste woning in Nederland. Daarna zou u het internet kunnen afstruinen naar het overweldigende aanbod van de particuliere verkoop en ook gewoon op huizenjacht kunnen gaan. Tevens zijn advertenties via makelaars een aanrader. Zij kunnen u helpen bij het uitzoeken van de wet en regelgevingen, aangezien deze toch wel verschillen met Nederland. Belangrijk is ook om te weten dat als u in België een huis aankoopt, maar als Nederlander wel werkzaam blijft in Nederland, u nog steeds te maken zal blijven houden met de Nederlandse Belastingdienst. Het is wijs om hierover goed advies in te winnen bij een belastingadviseur, aangezien er diverse fiscale aspecten zijn waarbij u als Nederlander zowel voor- als nadelen kunt ondervinden.

Een tweede woning dicht bij Nederland
Kiest u voor een tweede woning, dan zijn de mogelijkheden tot verhuren zeer lucratief en veelzijdig. Als u ervoor kiest om zelf de verhuur te begeleiden, dan houdt u het meeste over aan de verhuurinkomsten. Aangezien de afstand tussen België en Nederland niet extreem groot is, kunt u de verhuuractiviteiten in de regel ook allemaal prima zelf regelen. Als u geen zorgen wilt hebben over de verhuur, kunt u ook kiezen voor een verhuurmaatschappij. U draagt dan natuurlijk wel een deel van de opbrengst af, maar u heeft zelf geen rompslomp meer met het regelen van alle verzorgingen en de financiële kant. 

De financiën moeten kloppen 
Voor de aankoop van een 2e woning moet u er wel rekening mee houden dat de hypotheekaanvraag iets anders verloopt dan bij de aankoop van een eerste woning. Tevens zijn er nog vele andere financiële vraagstukken die extra aandacht verdienen, waarbij wij u hiermee vast op weg helpen.
· Verschil in rentetarieven - Het verschilt natuurlijk altijd per bank / hypotheekverstrekker, maar de rentetarieven zijn vaak afwijkend ten opzichte van de aankoop van een eerste woning. Vaak heb je een aantal procent eigen inbreng nodig en is de rente niet fiscaal aftrekbaar.
· Overwaarde 1e woning - Indien mogelijk, kunt u gebruik maken van de overwaarde van uw eerste woning om uw 2e woning mee te financieren. Raadzaam is het dan ook om met meerdere banken in zowel binnen- als buitenland om de tafel te gaan zitten om voor uw persoonlijke situatie te bekijken wat het best passend is.
· Nutsvoorzieningen - Vergeet ook niet te kijken naar de bijkomende kosten van de nutsvoorzieningen. Niet op alle plaatsen zijn de huizen aangesloten op de gasleidingen, waardoor vele huizen nog steeds verwarmd worden door stookolie of propaantanks.
· Telefoonkosten - Ook telefoonkosten zijn een item om rekening mee te houden. Door de lange wachttijden van aansluiting op het vaste telefoonnet, zijn mensen vaak genoodzaakt om met mobiele telefoons te bellen, waardoor de kosten in snel tempo stijgen.
· Verzekeringen - Zorg dat de woning goed verzekerd is, wat geregeld kan worden bij een Belgisch assurantiebedrijf of heel makkelijk, via uw Nederlandse verzekeraar. Controleer ook of uw ziektekosten- en rechtsbijstandsverzekering dekkend zijn bij verblijf in het buitenland.

Tips bij een huis in België kopen
Al met al hebben wij u hierboven heel wat informatie gegeven om de koop van een huis in België zo aangenaam mogelijk te maken. Raadzaam is wellicht om voor u zelf een stappenplan op te stellen en dit rustig door te lopen. Neem geen overhaaste beslissingen, maar ga weloverwogen te werk, waardoor u bij de aankoop van uw eerste of tweede huis in België niet voor verrassingen komt te staan en uw droomhuis in het mooie België werkelijkheid kan worden.