De Spaanse Costa Blanca als plek om te wonen

De Spaanse Costa Blanca is een favoriete vakantiebestemming. Maar ook als vaste woonplaats is Costa Blanca een goede keus.

 

 

De winters zijn er zacht en de zomers warm met een relatief lage luchtvochtigheid. Spanje heeft zijn bewoners veel te bieden: veel zon, zee en strand. Maar ook is er een rijke cultuur te ontdekken.

De verschillen met andere landen
Ieder land stelt andere regels aan het (ver)kopen van een huis. Wanneer besloten wordt een huis in Costa Blanca te kopen, is het verstandig om u goed te verdiepen in de regels en financiële mogelijkheden die daar worden toegepast.
· In Spanje is het gebruikelijk dat een huis wordt aangeboden door verschillende makelaars. Die makelaars kunnen allemaal een andere prijs voor hetzelfde huis vragen. Het is belangrijk de verschillende makelaars langs te gaan, om het huis voor het minste geld te krijgen.
· Heeft u de makelaar gevonden die uw droomhuis aanbiedt, ga dan na of deze makelaar het huis wel in opdracht van de verkopende partij verkoopt. Zo voorkomt u dat u een huis koopt, dat op dat moment ook door iemand anders gekocht wordt: dubbele verkoop komt voor.
· In Spanje zijn minder verschillende hypotheekvormen te vinden dan in Nederland. De twee standaard hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek.

Een huis zoeken, vinden en kopen in de Costa Blanca
Om uw droomhuis te vinden in Costa Blanca is het natuurlijk mogelijk naar Costa Blanca te vertrekken en daar het aanbod te bekijken. Er is dan wel een kans dat u niet het huis van uw dromen vindt in de tijd dat u aan de Costa Blanca verblijft. Een andere manier is het gebruik van internet. Op het internet kunt u verschillende makelaars vinden en het woningaanbod in Costa Blanca bekijken. U kunt dan alvast gaan informeren naar de mogelijkheden van het kopen van een huis in Costa Blanca en een selectie maken van de huizen die u zou willen bekijken.

Overgaan tot koop van een huis in Costa Blanca
Hebt u uw droomhuis gevonden en wilt u overgaan tot kopen? Dan zijn er een paar stappen die u moet ondernemen om het huis in uw bezit te krijgen:
· Om te beginnen kunt u een optie op het te kopen huis nemen. Samen met de verkoper sluit u een principe overeenkomt om het huis te kopen. In die overeenkomt moet u duidelijk afspreken wat de geldigheidsduur van de optie is en welke premie u moet betalen wanneer u besluit om het huis toch niet te kopen.
· In Spanje is het normaal dat u een borg betaalt om de verkoper ervan te verzekeren dat u het huis gaat kopen. De volgende stap is dan ook het vaststellen van de hoogte van de borg.
· Is de borg betaald, dan staat vast dat u het huis gaat kopen. Er moet dan wel eerst een koopcontract worden opgesteld. In het koopcontract komen alle algemene voorwaarden te staan. Het is verstandig om dit in samenwerking met een deskundig persoon te doen, zoals een  advocaat of een juridische adviseur.
· Als laatste moeten u en de verkoper het koopcontract ondertekenen. Ook dit kan het beste onder deskundig toezicht gebeuren, om meningsverschillen te voorkomen. Is het koopcontract getekend, dan bent u de trotse eigenaar van uw droomhuis in Costa Blanca.