Tips bij het kopen van een huis in het buitenland

Dromen zijn bedrog of misschien is de droom om een huis in het buitenland te kopen toch wel binnen bereik. Kiest u voor veel zon of gaat u liever voor wintersport?

 

Wanneer u deze keus heeft gemaakt, ligt de weg open om u te gaan oriënteren op de buitenlandse huizenmarkt. Frankrijk is nog steeds het populairst onder buitenlandse huizenbezitters. Het kopen van een huis in het buitenland is makkelijker dan vroeger, omdat er de laatste tijd het een en ander is veranderd.

Een Huis kopen in het buitenland, de oriëntatie
Een positieve bijdrage die tot gevolg had dat meer mensen zich zijn gaan richten op de buitenlandse huizenmarkt, is het organiseren van buitenlandse huizenbeurzen. Ook zijn er steeds meer bedrijven die zich actief richten op het buitenland om potentiële kopers te kunnen ondersteunen. Vragen op het financiële vlak of het juridische vlak zullen dan beantwoord worden door een juridisch adviseur of een internationaal opererende makelaar. Deze specialist staat altijd voor je klaar. Voor wie een droom heeft om een (tweede) huis te kopen in het buitenland is het natuurlijk handig te weten wat je beter wel en beter niet kunt doen.
Mensen die in het grensgebied wonen, spelen ook wel eens met de gedachte hoe het zou zijn een huis te bezitten aan de andere kant van de grens.
Wie weet is nu de tijd hiervoor aangebroken.

De fiscale wetgeving
Vaak is de fiscale wetgeving ook heel anders geregeld dan hier in Nederland. Dit moet je allemaal wel weten voor je eraan begint.
· Zo moet er in bepaalde landen inkomsten- of vermogensbelasting worden betaald.
· Ook moeten de gemeentebelasting en de onroerende goedbelasting vooral niet vergeten worden.
· En als je niet permanent in dit huis verblijft, dan is de financiering niet aftrekbaar van de belasting. Ieder land heeft ook een andere hypotheekrente.

Waar liggen de mogelijkheden?
Vooral voor wat betreft de landen dicht bij huis, zoals België, Frankrijk, Spanje en Duitsland, zijn Nederlandse hypotheekverstrekkers wel in voor het verstrekken van een hypotheek. Banken vragen hiervoor wel een jaarloon van minimaal 50000 Euro tot wel meer dan 100000 Euro per jaar. Dit verschilt echter van bank tot bank. Heb je plannen voor de aankoop van een huis in een ander land dan de genoemde landen, dan kun je beter aankloppen bij een buitenlandse hypotheekverstrekker. Zit de Nederlandse hypotheekverstrekker ook toevallig met een vestiging in het land waar je een huis op het oog hebt, dan wil men soms toch wel een hypotheek verstrekken.
Sinds de Europese eenwording (EU) is gelukkig de kijk op de buitenlandse huizenmarkt langzaam maar zeker veranderd. Er treedt gelukkig steeds meer transparantie op en dat komt een ieder ten goede. Maar vooral de landen ver van huis zijn voor de banken niet goed in te schatten op risico’s. Wie weet ligt er voor u wel een hele mooie mogelijkheid te wachten; het is een gesprek waard met een specialist. Wie weet komt morgen uw droom uit.