Een huis kopen in Afrika en de voorbereiding

Afrika beslaat ruim 30.000.000 vierkante kilometer en is hiermee na Azië qua oppervlakte het grootste continent ter wereld.

 

Het bestaat uit 54 landen en omvat een veelvoud aan volkeren en culturen. In welk deel van Afrika of in welk specifiek land u een huis wilt kopen, hangt geheel af van uw eigen eisen en wensen. Realiseert u zich bij uw keuze echter wel, dat in grote delen van Afrika helaas nog steeds burgeroorlogen uitgevochten worden. Veel mensen met een (tweede) huis in Afrika, hebben er uiteindelijk voor gekozen om hun huis in Zuid-Afrika te kopen. Dit land is politiek stabiel , kent een met Nederland vergelijkbare infrastructuur, er zijn goede medische voorzieningen, heeft een gastvrije bevolking, en daarnaast heeft dit land nog een groot voordeel: er wordt Afrikaans gesproken wat sterk op ons Nederlands lijkt.

De voorbereiding bij een huis kopen in Afrika
Het kopen van een huis in Zuid-Afrika is relatief eenvoudig. Nadat de weloverwogen keuze om in Afrika uw (tweede) huis te kopen of er permanent te gaan wonen is gemaakt, is de volgende stap dan ook om u te gaan oriënteren. Er gelden bepaalde regels voor immigratie en het aantal immigranten dat wordt toegelaten is ook niet onbeperkt. Verblijft u langere tijd in Zuid-Afrika, dan heeft u een verblijfsvergunning nodig. Om in aanmerking te komen voor zo’n vergunning dient u aan bepaalde eisen te voldoen. Ga dus tijdig na of u in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning en eventueel een werkvergunning. Pas daarna kunt u verdere plannen gaan maken.

Huis zoeken, vinden en kopen in Zuid Afrika                                  Particuliere verkoop is zeer zeldzaam in Zuid-Afrika. In bijna alle gevallen verloopt de aan- en verkoop van onroerend goed via makelaars. Het voordeel hiervan is, dat de makelaar u als koper veel zaken uit handen neemt. U hoeft dus in principe alleen een betrouwbare makelaar te zoeken. Ervaringen van Nederlanders die u voorgingen kunnen hierbij heel hulpvol zijn. Naast makelaars zijn er ook vastgoedondernemingen en bemiddelaars actief op de woningmarkt, zowel in als buiten Zuid Afrika, die u kunnen helpen bij het vinden van de perfecte woning. In het hele proces van zoeken en vinden van een koophuis bieden ze u de volgende diensten aan:
· Afhankelijk van uw eisen en wensen krijgt u advies over de plaatsen die voor u geschikt zijn voor het kopen van een huis.
· Het zoeken naar uw droomhuis.
· Het regelen en begeleiden van bezichtigingen.
· Hulp en advies bij het afsluiten van een hypotheek.
· Prijsonderhandelingen.
· Het doorlopen van alle eventueel benodigde gerechtelijke procedures.
· Begeleiding bij het verkrijgen van de immigratiepapieren, eventuele vergunningen en visa.
· Begeleiding bij de verhuizing.

De uiteindelijke koop van uw huis in Zuid Afrika
Heeft u het ideale huis gevonden en zijn de prijsonderhandelingen naar volle tevredenheid verlopen, dan dient de koper als aanbetaling 10% van de aankoopsom te voldoen. Vervolgens moet een en ander op papier gezet worden. Dit zal worden gedaan door een advocaat, aangezien er in Zuid-Afrika geen notarissen zijn. Regel is, dat de verkopende partij de advocaat mag kiezen en de kopende partij de kosten ervan voor zijn rekening neemt. Nadat de overdracht bij de advocaat heeft plaatsgevonden, volgt nog de registratie op het Kantoor van Akten. Dit vergt gemiddeld nog zo’n 6 weken. Na registratie bent u de trotse eigenaar van uw (tweede) huis in een fantastisch land.