Als uw keuze op Hongarije is gevallen om een huis te kopen

Een huis kopen in het buitenland kan om verschillende redenen; als vakantiehuis om bijvoorbeeld vakanties in door te brengen, als investering of omdat men wil gaan emigreren.

 

 

Maar waarom kiezen mensen juist voor het kopen van een huis is Hongarije? Hongarije heeft veel te bieden zoals natuur, cultuur, pittoreske dorpjes en een gastvrije bevolking. Daarbij zijn de prijzen in Hongarije, naar Nederlandse begrippen, ook nog eens erg laag.

Waar men mee te maken krijgt in Hongarije
Als men een huis in Hongarije gaat kopen krijgt men met diverse zaken te maken:
· Ten eerste is het zo dat men als buitenlander geen toestemming krijgt grond te kopen in beschermde gebieden en grond voor agrarische doeleinden, dit ondanks het lidmaatschap van Hongarije van de Europese Unie.
· Ook bedrijfsobjecten worden niet verkocht aan mensen die vanuit het buitenland naar Hongarije zijn getrokken.
· Daarnaast zijn de huisprijzen de laatste jaren aardig gestegen; vindt men op het platteland nog wel huizen voor ongeveer 5000 euro, in de meer toeristische gebieden is dat al lang niet meer het geval.

In onderstaande video vertelt een makelaar ter plaatse over het kopen in Hongarije

De makelaar is onmisbaar
Met name in de omgeving van Boedapest wordt geadviseerd geen lokale makelaar in dienst te nemen, omdat hier de ervaringen vaak erg negatief mee zijn; vaak worden met name C-locaties aangeboden tegen te hoge prijzen. Als er toch met een makelaar in zee wordt gegaan, zijn met name MAHOG kft en GeGe aan te bevelen; zij verstrekken ook veel ondersteunende informatie omtrent onder andere wet- en regelgeving.
Echter de manier waarop de meeste Hongaren zelf een huis kopen is zonder makelaar, en wel om kosten uit te sparen. Een goede keus is derhalve om tijd te investeren in het leren kennen van de plaatselijke bevolking, en het doorzoeken van advertenties in lokale kranten. Op deze manier worden vaak de mooiste woningen gevonden.

Een huis kopen in Hongarije, de adviezen
De volgende zaken zijn van belang om rekening mee te houden:
· let op de omgeving; vaak staan de mooiste gebouwen op erg slechte locaties.
· als men in de stad interesse heeft in een woning, let er dan niet alleen op of het betreffende district naar wens is, maar ook of de omliggende districten naar de zin zijn.
· ook de staat van onderhoud is belangrijk om op te letten; veel woningen zijn volgens Nederlandse maatstaven verwaarloosd.
· tevens is het een goed idee om lokale bekenden te vragen wat zij van de betreffende woning denken.
· erg belangrijk is dat men nagaat of er in de betreffende woning elektriciteit, gas en water zijn aangelegd; veel goedkopere huizen missen dit ook tegenwoordig nog.
· is de woning bereikbaar, zowel met openbaar vervoer als met de auto? Vaak liggen woningen op het platteland erg afgelegen, zijn slecht bereikbaar en de wegen zijn ’s avonds slecht of niet verlicht.
· Neem een goede advocaat in de arm in verband met de grondboek opvraag, leges, koopcontract, en zorg voor een goede vertaling van het (Hongaarse) koopcontract.

Kosten naast de koopprijs bij het kopen
Behalve de koopprijs van het huis krijgt men nog te maken met de diverse andere kosten zoals de kosten van de eerder genoemde advocaat en eventuele tolk, maar ook overige administratieve kosten zoals controle van het hypotheekregister, vrijwaring en taxatiekosten.
Daarnaast krijgt men te maken met de overdrachtsbelasting, inschrijfkosten bij het kadaster en belasting over de grondoverdracht.

De koopprocedure bij een huis kopen in Hongarije
· bij het kadaster wordt een bewijs van eigendom aangevraagd; dit om er zeker van te zijn dat de woning daadwerkelijk van de verkoper is en er geen schulden meer op rusten
· opstellen van het koopcontract en ondertekenen door alle partijen of door een eventuele gemachtigde, zoals een advocaat die de koper heeft ingehuurd. Tevens wordt er een aanbetaling gedaan op de woning.
· het contract wordt naar het kadaster gestuurd en er wordt een aanvraag gedaan voor een vergunning aan het Provinciaal Bestuursbureau.
· binnen 30 dagen ontvangt men (over het algemeen) positief bericht; bij negatief bericht kan er beroep worden aangetekend.