Mogelijkheden om een huis in Griekenland te kopen

Iedere Griekenland liefhebber droomt er wel eens van om ook in dat prachtige land een huisje te bezitten.

 

 

Ben je op zoek naar een tweede huis, een vakantiewoning of een stuk bouwgrond in Griekenland, lees dan onderstaande informatie eens goed door.

 

Soorten huizen in Griekenland                                                                                                                                                                                                                          In Griekenland zijn verschillende soorten huisjes te koop. Denk daarbij aan de oude traditionele huisjes die je bijvoorbeeld kunt restaureren en wanneer je van wat meer luxe houdt, dan zijn er uiteraard ook nog de grote droomvilla’s met zwembad en alle andere denkbare luxe te verkrijgen. Vaak betaal je voor een mooi huis op een goede locatie nog minder dan voor een rijtjeshuis in Nederland. Hier vind je een overzicht van het onroerend goed in Griekenland, wat te koop staat.  

Regels bij een huis kopen in Griekenland                                                                                                                                                                                                                       Ook Griekenland is lid van de EU en daarom gelden daar dezelfde regels als voor andere EU landen. Let er wel op dat bij de koop zowel een advocaat als een notaris aanwezig zijn. Om achteraf zo min mogelijk problemen te krijgen, dienen zij de koop te bezegelen. Het afsluiten van een hypotheek kan in Griekenland ook. Over een lening dient zo’n 5% betaald te worden.

Hoe koop je een huis in Griekenland?                                                                                                                                                                      Heb je een huis of een stuk bouwgrond op het oog en ben je het met de verkopende partij eens over de prijs en de levering dan dien je de overeenkomst officieel te laten maken. Je bent pas eigenaar als de transactie officieel is afgerond. Bij de notaris zal de koop officieel worden gemaakt, waarbij de advocaten van de koper en de verkoper aanwezig dienen te zijn. Bij het tekenen van een voorcontract dien je minimaal 10% van de koopsom te storten op de rekening van de makelaar. Deze houdt dit als onderpand tot het moment van de daadwerkelijke overdracht. Als de overdracht niet plaatsvindt op aanraden van je eigen advocaat dan zal het bedrag teruggestort worden. Indien de koper door andere redenen van de koop afziet, krijg je het bedrag niet terug. Als de verkoper van de koop afziet, moet hij je het dubbele bedrag van de aanbetaling terugbetalen.

Wat is er nodig om een huis in Griekenland te kopen?                                                                                                                                                                                           Om een huis in Griekenland te kopen heb je een Grieks belastingnummer nodig. Om zo’n nummer te krijgen heb je een uittreksel uit het geboorteregister nodig met daarop de namen van je ouders. Met dit uittreksel en je paspoort kun je een belastingnummer aanvragen. Het komt op hetzelfde neer als het voor ons bekende sofinummer. Ook dien je bij aankoop van een huis in Griekenland over een Griekse bankrekening te beschikken. Het veiligste is om ook direct een internet bankrekening aan te vragen, zodat je zelf alle transacties kunt doen en een goed overzicht hiervan hebt. Om op je nieuwe bankrekening te storten heb je alleen je paspoort en een beginbedrag nodig dat je op je nieuwe bankrekening stort. Voordat je een bankrekening in Griekenland kunt openen heb je wel eerst je Griekse sofinummer nodig.

De Europese Unie                                                                                                                                                                                                                   Alle inwoners van de Europese Gemeenschap kunnen vastgoed kopen in Griekenland zonder beperkingen. Inwoners van buiten de EU moeten wat andere procedures ondergaan. Je kunt het kopen van een huis, appartement of stuk grond in Griekenland vergelijken met het kopen van vastgoed in andere EU landen. Je kunt het best zelf voor een advocaat zorgen die wat dingen voor je uit kan zoeken, zoals: heeft de bouwkavel geen beperkingen, is de persoon die het verkoopt wel degelijk de rechtmatige eigenaar en zijn er geen schulden betreffende het ontroerend goed dat je koopt. Als je een bouwkavel koopt zal de notaris vaststellen hoeveel m² overdekt vloeroppervlakte er maximaal gebouwd mag worden. Als je gaat bouwen dan zijn er uiteraard vergunningen nodig. Hoe groter je het huis wilt, hoe hoger de kosten zullen zijn. Een bouwvergunning blijft voor een periode van vier jaar rechtsgeldig. Na vier jaar dient deze te worden verlengd of opnieuw aangevraagd te worden. De Griekse wetgeving kan wel eens veranderen, dus er is een kleine kans dat je bij een tweede aanvraag geen vergunning krijgt en zo dus met een stuk onverkoopbare grond blijft zitten. Zoek dus alles van te voren goed uit, dan kom je ook niet voor verrassingen te staan.