Een huis in Frankrijk kopen en de verschillende aspecten hiervan

Frankrijk is voor veel Nederlanders een ideale vakantiebestemming. Het land heeft dan ook veel in huis: van mooie berglandschappen ... 

 

 

tot de bekende kustgebieden, en van natuurreservaten tot wijngebieden. Ook qua huizen heeft Frankrijk veel te bieden. Van landhuis tot chalet en alles daartussen in, het is er allemaal. Mocht u dus plannen hebben om in dit populaire vakantieland uw (tweede) huis te kopen, dan is er keuze genoeg. En voor de prijs hoeft u het over het algemeen ook niet te laten, want afgezien van de huizen in de grote steden liggen de huizenprijzen lager als in Nederland.

Aandachtspunten bij een huis kopen in Frankrijk
Heeft u eenmaal de weloverwogen keuze gemaakt om een huis in Frankrijk te kopen, dan zijn er diverse punten waar u rekening mee dient te houden. Er zijn namelijk een aantal verschillen tussen het kopen van een huis in Nederland en het kopen van een huis in Frankrijk.
· Om te beginnen kent men in Frankrijk alleen verkopende makelaars. Deze zullen dus naar alle waarschijnlijkheid net iets meer hun best doen voor de verkopende partij dan voor u, al bestrijden ze dat zelf uiteraard.
· Daar komt nog bij, dat iedere makelaar in Frankrijk alleen huizen van zijn eigen cliënten in zijn aanbod heeft en ook geen zicht heeft op het totale aanbod in de regio. Franse makelaars wisselen namelijk onderling geen gegevens uit, om zo de kans te verkleinen dat ze de verkoop van huizen in hun eigen bestand, en dus hun commissie, mislopen. Deze commissie is overigens in Frankrijk al bij de koopprijs inbegrepen.
· Een ander groot verschil is, dat het huis bij het afsluiten van een hypotheek in Frankrijk nooit als onderpand dient. Bij het afsluiten van een hypotheek kijkt de bank dan ook alleen naar uw persoonlijke financiële situatie en niet naar de waarde van uw toekomstige huis. U moet een vaste baan en voldoende inkomen of voldoende eigen geld hebben om voor een hypotheek in aanmerking te komen, en daarnaast zet de kredietverstrekker ook uw lasten op een rijtje voordat er eventueel een hypotheek aan u wordt verstrekt.

Zoeken en vinden van een koophuis in Frankrijk
Zoals al besproken, heeft de makelaar in Frankrijk geen zicht op het totale aanbod in een regio. Ga dus, als u in Frankrijk zelf naar huizen gaat kijken, altijd bij meerdere makelaars langs.
Een andere mogelijkheid is particuliere koop, aangezien veel particulieren in Frankrijk hun huis buiten de makelaar om te koop aanbieden. Via het internet kunt u een ruim aanbod aan websites vinden waarop particulieren hun huis te koop aanbieden. Weet u eenmaal in welke regio u uw (tweede) huis in Frankrijk wilt kopen, dan kunt u thuis in Nederland dus al een aantal huizen selecteren die aan uw wensen voldoen, zodat u goed voorbereid aan uw bezichtigingreis kunt beginnen. En ga tijdens uw verblijf in Frankrijk ook bij diverse notarissen langs. Deze bieden namelijk vaak onroerend goed te koop aan wat afkomstig is uit erfenissen, en in tegenstelling tot de makelaar gaat de notaris meestal niet tot het uiterste qua prijs, en bent u dus voordeliger uit.

Hollanddoc documentaire
Onderstaande documentaire over het kopen van een huis in Frankrijk willen we u niet onthouden.

De vervolgstappen in het koopproces in Frankrijk
Heeft u uw droomhuis eenmaal gevonden, let er dan goed op dat u geen kat in de zak koopt. Vooral de oudere huizen of boerderijen vertonen nog wel eens gebreken, dus controleer altijd of het huis wat u op het oog heeft bouwtechnisch in orde is. Ga daarbij niet af op hetgeen de verkopende partij u aan informatie geeft, maar controleer zoveel mogelijk zelf, of neem iemand in de hand die dat voor u kan doen.
Is de bouwtechnische staat in orde, dan zijn er nog een aantal stappen te gaan voordat u het huis het uwe is:
· Allereerst moet u overeenstemming bereiken over de koopprijs. Onderhandel altijd over de prijs en zijn er kleine mankementen, gebruik die dan om nog meer van de vraagprijs af te dingen.
· U moet de financiering regelen. Sluit hiervoor een passende lening of hypotheek af, en laat u hierbij indien nodig adviseren door een (Nederlands) bemiddelingsbureau dat goed op de hoogte is van de gang van zaken bij het kopen van een huis in Frankrijk. Via internet kunt u dit soort organisaties vinden.
· Het voorlopig koopcontract moet worden getekend. In dit contract wordt de overeenkomst tussen u en de verkoper vastgelegd, en bij de ondertekening ervan dient u een aanbetaling doen van een percentage van de koopprijs.
· De notaris regelt vervolgens de verplichte keuringen en gaat na of de woonvergunning in orde is.
· Het onroerend goed moet aan u overgedragen worden. Ongeveer twee maanden na de ondertekening van het voorlopig koopcontract dient u weer bij de notaris te verschijnen om samen met de verkopende partij het definitieve koopcontract te ondertekenen en de overdracht af te ronden.
Na de overdracht bij de notaris bent u officieel de eigenaar van uw eigen huis in Frankrijk. Wat u rest, is het regelen van allerhande praktische zaken; zo moet u zich aanmelden voor de nutsvoorzieningen, er moeten de nodige verzekeringen afgesloten worden, u dient uw verhuizing te regelen. De al genoemde bemiddelingsbureaus kunnen u ook hierbij van dienst zijn, zodat u zo snel mogelijk kunt gaan genieten van uw huis in Frankrijk.