Belangrijk bij het kopen van een huis in Estland

Estland is een van de Baltische staten en is sinds 2004 lid van de EU. Met de gematigde winters en koele zomers is het een heerlijke plek met prachtige natuur.

 

Sinds een aantal jaren is er ook een stijgende huizenvraag van buitenlanders die zich in Estland willen vestigen.

Als u een van die personen bent die een huis wil kopen in Estland, moet u enkele zaken in acht nemen.

De vraagprijs en de verkoopprijs
Huizenprijzen in Estland zijn door de jaren heen gigantisch gestegen, maar dat wil niet zeggen dat er geen interessante koopjes zijn te vinden in Estland! Het wordt u dan ook zeer aangeraden om af te dingen wanneer u een huis koopt in Estland. Het advies is om ongeveer in te zetten op 50% van de vraagprijs en dan uiteindelijk een aantal procenten daar boven uit te komen.  De vraagprijzen verschillen nogal binnen Estland. Rond Tallinn zijn de huizenprijzen het hoogst, terwijl in het zuidoosten van Estland de prijzen relatief het laagst zijn. Check hier het OG in Estland

De makelaar en kosten hiervan in Estland
Als u niet bekend bent met de huizenmarkt in Estland dan is het zeer raadzaam om een makelaar in dienst te nemen. Deze zal u niet zo zeer helpen in het onderhandelen betreffende de juiste prijs, maar zal u helpen in het voorkomen van onaangename verrassingen, zoals op het gebied van nationaal erfgoed regelgeving en leningen. Als u in een van de oudere steden van Estland een huis koopt, moet u rekening houden met allerlei regels waarvan uw makelaar op de hoogte is. Wat u ook moet weten is dat de commissie voor de verkopende en kopende makelaars bijna altijd in de verkoopprijs van het huis zitten inbegrepen. Er is geen standaard commissie percentage, maar tussen de 3% en 7% is normaal.

Huis inspectie bij een huis kopen in Estland
Voordat u overgaat tot de aankoop, is het verstandig om een keurmeester of expert naar het gebouw te laten kijken. Dit is belangrijk voor zowel oude- als nieuwe huizen. Ook bij nieuwe huizen kan er namelijk vaak wat mis zijn. De werklieden in Estland staan er helaas om bekend regelmatig slecht werk te leveren. Laat dan ook naar stutwerk, vloeren en riolering kijken. Het advies van de keurmeester zal u ook helpen in uw onderhandelingspositie bij aankoop van het huis. Overigens is het bij wet geregeld dat u een garantie krijgt van 2 jaar op een nieuw huis.

Betaalt u hogere kosten als buitenlander?
In het begin van de jaren 90 was het de gewoonte dat buitenlanders meer betaalden voor een huis in Estland. Dit is nu niet meer zo.  Tegenwoordig worden veel van de nieuwbouw projecten gefinancierd door buitenlanders en zijn de kosten hetzelfde.

Extra kosten en belastingen in Estland
De overige kosten die betaald moeten worden wanneer u een huis koopt in Estland, zijn die van de notaris. De notaris speelt een belangrijke rol bij het sluiten van de aankoop. Hun compensatie is vastgelegd door de overheid. Dit zal variëren van een half  tot een heel procent op de transactiewaarde. Een notaris zorgt er ook voor dat de eigendomspapieren echt zijn en dat er geen andere claims lopen op het huis. Zorg er ook voor dat u op de hoogte bent van alle belastingen die u moet betalen. Zo geldt er een BTW van 18% in alle Baltische staten en dit moet altijd in de verkoopprijs van het huis verwerkt zijn.