De mogelijkheden om een huis te kopen aan de Costa del Sol

Velen dromen van een tweede huis, en het liefst in een warm land. Dan is een huis aan de Costa del Sol natuurlijk een mooi alternatief.

 

De Costa del Sol ligt tussen Gibraltar en Almería. Hij is ongeveer 300 km lang en behoort tot 3 provincies, te weten Málaga, Cádiz en Granada. Hier liggen ook de bekende badplaatsen Torremolinos, Marbella en Fuengirola. En vergeet niet; Costa del Sol is het Spaanse woord voor zonnekust, dus daar is geen gebrek aan.

Een huis zoeken en vinden in Spanje
Hoe gaat het in zijn werk in Spanje een huis te kopen?
· Als eerste moet je zien te achterhalen van wie de grond is, dus wie is de grondeigenaar. Dan kom je ook meteen erachter of het eigen grond is of erfpacht. Het is namelijk van belang in Spanje dat de eigenaar ook de enige eigenaar (juridisch) is.
· Ook is het van belang dat het huis en/of grond hypotheekvrij en schuldenvrij zijn.
· Als er een vereniging van eigenaren is, zoek dan uit wat er geleverd moet worden en leg dat vast.
· Dit geldt ook voor eventuele servicekosten.
· Vergeet vooral niet langs het gemeentehuis te gaan. Vraag bij de gemeente het bestemmingsplan op, dit om onaangename verassingen te voorkomen. Je moet er niet aan denken dat er naast je huis op een gegeven moment een discotheek wordt gebouwd.

Het Kopen van een huis gelegen aan de Costa del Sol
Je hebt je oog laten vallen op je droomhuis, en nu? Natuurlijk kun je eerst huren maar dan is de kans aanwezig dat iemand anders het huis koopt. Je wilt je eigen huis kopen aan de Costa del Sol, dus daarvoor kunt u de hulp inschakelen van een juridisch adviseur.
· Deze gaat na of de verkoper ook de eigenaar is.
· Ook gaat hij na of er schulden op de grond of onroerend goed zijn.
· Is alles goed dan stellen de koper en verkoper een privécontract op (contrato privado).
· Deze fase wordt weleens overgeslagen als er een deposito vooruit betaald dient te worden.
· Dan ga je op weg naar de notaris. Deze maakt een notariële akte van eigendom (escritura) op. Let wel, er zijn verschillende escrituras. Welke is afhankelijk van de transactie.
· Als er is betaald, wat je moet betalen is het verschil tussen aankoopprijs, aanbetaling en eventuele hypotheek, krijg je een duplicaat van de escritura. Hieruit valt op te maken dat je de nieuwe rechtmatige eigenaar bent.
· De originele escritura wordt opgestuurd naar het kadaster( registro de propiedad). Pas als je hier bent ingeschreven ben je ook daadwerkelijk en officieel de eigenaar van je droomhuis aan de Costa del Sol.

De financiën
Voordat je daadwerkelijk tot het aankopen van je huis aan de Costa del Sol overgaat, zal je eerst je financiën op orde moeten hebben. In Spanje gaat het anders dan in Nederland. Wil je als Nederlander een huis kopen dan zal er maximaal 70% van de taxatiewaarde gefinancierd worden. Is de aankoopprijs lager dan de taxatiewaarde dan wordt de aankoopprijs aangehouden. Wil je meer lenen, dan kan dat eventueel met een persoonlijke lening in combinatie met een Spaanse hypotheek. Daarboven komen natuurlijk de koperskosten, zoals notariskosten, belastingen en leges. Ook de infrastructuur is niet zoals in Nederland. Het kan best voorkomen dat u daarvoor moet betalen. Denk daarbij aan de riolering en elektra. Vaste lasten als vermogensbelastingen, gemeentelijkebelastingen en verzekeringskosten komen er ook bij. Als je daadwerkelijk in Spanje gaat wonen dan heb je een verblijfsvergunning nodig en word je aangemerkt als juridisch resident. Verblijf je meer dan 183 dagen in het kalenderjaar in Spanje dan ben je een fiscaal resident. Dit is wel nuttig om te weten in verband met de Spaanse fiscus.

Het leven aan de Costa
Als je daadwerkelijk je huis aan de Costa del Sol bezit, wat is er dan mooier dan dit als uitvalbasis te gebruiken. Andalusië is een streek met een rijke historie en veel cultuur. Veel mensen kennen alleen de stranden, maar er is meer dan strand. Verdiep je in het leven van de Andaluces. Leer de rijke en gevarieerde keuken kennen. Je zult zien dat je geen verkeerde keus hebt gemaakt met het kopen van een huis aan de Costa.