Bulgarije en de mogelijkheden om hier een huis te kopen

Bulgarije is een land met meer dan 7 miljoen inwoners, gelegen in het zuid oosten van Europa aan de Zwarte Zee tussen Roemenië in het noorden en Griekenland en Turkije in het zuiden.

 

 
Sinds een aantal jaar is het kopen van een huis in Bulgarije flink in populariteit gestegen.

Met name de Britten zijn zeer actief op de huizenmarkt in Bulgarije. De huizen zijn uitstekend geprijsd en de verwachte “Return on Investment” (ROI) is ook nog eens zeer gunstig.  De twee populairste regio’s om een huis te kopen in Bulgarije zijn te vinden aan de 354 km lange kustlijn aan de Zwarte Zee (o.a. Sunny Beach) en in het zuidwesten van Bulgarije, niet ver ten zuiden van Sofia. Hier vindt men perfecte ski- en wandelgebieden (Bansko, Borovets en Pamporovo).

Het kopen van een huis in Bulgarije
Als inwoner van de EU mag u zich, zonder in het bezit te zijn van een visum, vestigen in Bulgarije. U moet wel binnen 24 uur uw verblijfplaats aangeven bij de autoriteiten. Enkele aandachtspunten zijn:
· Een eenmanszaak oprichten
Er zijn een aantal regelgevingen in Bulgarije waar u rekening mee moet houden als u een huis koopt in Bulgarije.
De huidige wetgeving zegt dat buitenlanders geen land mogen kopen in Bulgarije, en dit geldt met name in de kuststreek. Deze wetgeving kan omzeild worden door gebruik te maken van een juridische constructie. Hiervoor moet u een Bulgaarse eenmanszaak oprichten. Door deze constructie kunt u, als buitenlandse koper, land kopen dat bij het gekochte huis hoort.
· De oplopende huizenprijs
Op het moment stijgen de huizen prijzen met gemiddeld 10%-15% per jaar. De verwachting is dat dit zal toenemen met meer dan 70% voor de komende vijf jaar, door de toetreding van Bulgarije tot de EU. Op het moment variëren de prijzen per m² tussen de €1000 en € 2200. Met name aan de Zwarte Zee kunnen de huizenprijzen flink oplopen.
· Aanbetaling bij huis kopen Bulgarije
Verder moet de koper vaak een aanbetaling doen van 10% van de waarde van het huis. De regel in Bulgarije is, dat wanneer na het primaire contract de verkoper weigert het huis te verkopen, u uw aanbetaling dubbel terugbetaald krijgt (dus 20% van de waarde van het huis). Weigert u echter na het primaire contract het huis te kopen, dan bent u uw aanbetaling kwijt en moet u tevens de makelaarskosten betalen (3% aankoopprijs van het huis, met een minimum van 500€)
· Het Contract
Als u besluit tot het overgaan van een huis kopen in Bulgarije zal een rechtskundige adviseur het contract met alle details opstellen.
· De Verkoop
Normaal gesproken zit er een maand tussen het uitwisselen van de primaire contracten en het afronden van alle documentatie. Deze periode is nodig om enkele controles uit te voeren aangaande licenties, permissies en eigendomspapieren.
· De notariële akte
Nadat alle controles zijn uitgevoerd en uw eenmanszaak is goedgekeurd, dient u het resterende bedrag van het huis te betalen. Dit is de laatste fase in het kopen van een huis in Bulgarije. Verder moet u uw aankoop bevestigen bij de notaris. U dient ook meteen belastingen te betalen zoals gemeentebelasting en staatsbelasting. . U dient overigens binnen twee maanden na aankoop van het huis uw belastingen betaald te hebben. Daarna zal de koopakte van uw huis onder uw eenmansbedrijf geplaatst worden
Als dit allemaal voltrokken is, bent u de nieuwe trotse eigenaar van een huis in Bulgarije.