Emigreren naar Australie en daar een huis kopen

Als men besluit een huis te kopen buiten Europa, zijn er natuurlijk vele opties mogelijk.

 

 

Australië is een emigratieland wat al sinds de jaren 40 erg populair is en derhalve worden er heel wat woningen verkocht aan mensen die vanuit andere delen van de wereld naar Australië trekken.

Wat is de aantrekkingskracht van Australie?
Allereerst is er natuurlijk de bijzondere flora en fauna; de dieren zoals kangoeroes en koala beertjes die uniek zijn in de wereld, maar ook de nationale parken en the great barrier reef, één van ’s werelds mooiste en langste koraalriffen. Verder heeft Australië een bijzondere cultuur, waaronder veel musea en andere bezienswaardigheden, het klimaat is prettig en de economische perspectieven zijn goed.

Het emigreren naar Australie
Australië is een land wat immigranten niet per definitie afwijst; de regels en wetten zijn heel wat soepeler dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Echter het is niet zo eenvoudig om naar Australië te emigreren als dat het zou kunnen lijken.
· Men heeft een visum nodig, en hiervoor moet ten eerste worden betaald en ten tweede moeten er allerlei documenten en diploma’s worden verzameld als referenties.
· Verder moet elke aankoop van stedelijk grondbezit worden goedgekeurd door de Foreign Investment Review Board.

Luister en kijk hieronder naar een aantal ervaringsdeskundigen

Soorten visa betreffende een huis kopen in Australië
Er zijn diverse soorten visa die permanent verblijf in Australië mogelijk maken;
· de z.g. skilled visa, d.w.z. voor mensen die op basis van werkervaring en opleiding willen emigreren. Australië staat nog steeds open voor vakmensen uit allerlei beroepen.
· de business visa, voor mensen die een eigen bedrijf willen opstarten.
· de family visa, voor mensen die familie hebben in Australië die garant wil staan.
· de student visa, voor studenten die verder willen studeren in Australië.
· de humanitarian visa, voor vluchtelingen
Het meest voorkomende Visum is een Skilled Visum. Om te bepalen of men in aanmerking komt voor een skilled visum, wordt er gebruik gemaakt van een puntensysteem. Er worden punten toegekend voor allerlei algemene vaardigheden, zoals relevante werkervaring, goede kennis van de Engelse taal, vaardigheden van de levenspartner en relatie. Om te worden toegelaten zijn tussen de 110 en 120 punten nodig.

Een tijdelijk verblijf in Australië
Zoals eerder beschreven zijn er ook nog andere opties als men een huis wil kopen in Australië; men hoeft niet permanent in Australië te verblijven om er een woning aan te schaffen. Ook een vakantiewoning behoort vanzelfsprekend tot de mogelijkheden. De prijzen liggen lager dan in Nederland, voor ongeveer € 300.000 k.k. heeft men een mooi vrijstaand huis met garage en een stuk grond er omheen.
Houd er wel rekening mee dat als men korter dan drie maanden verblijft er andere regels gelden; een verblijfsvergunning is dan niet nodig, maar als men wil werken moet er wel een werkvergunning worden aangevraagd.
Ook is het over het algemeen zo dat bij bezit van een tijdelijk (toeristen-)visum, men alleen maar nieuwbouw kan kopen. Een niet nieuwe woning kan men alleen kopen als deze woning daadwerkelijk als eerste adres wordt gebruikt tijdens het verblijf in Australië; maar zodra men vertrekt moet de woning dan weer worden verkocht.
Complete kooprechten heeft men pas met een permanente verblijfsvergunning, dus als er daadwerkelijk naar Australië geëmigreerd wordt.