De Ardennen, een natuurlijke plek om een huis te kopen

Op maximaal vier uur rijden van Nederland vind je de prachtige natuur, de ruimte en de schitterende dorpjes van de Provence van het noorden: de Franse Ardennen.

 

In tegenstelling tot de Belgische Ardennen is er hier nog geen massatoerisme. Ook is het er gemiddeld warmer en valt er minder neerslag. Bovendien zijn de huizen nog heel betaalbaar. Door de relatief korte afstand tot Nederland is het goed te doen om voor een weekend heen en weer te rijden, waardoor het dus heel aantrekkelijk wordt om zelf een vakantiewoning te bezitten in deze prachtige streek.

De koop van een huis in de Ardennen
Als je dan een huis hebt gevonden dat je wilt kopen, kom je terecht bij een notaris. Hier teken je een voorlopig koopcontract, wat in het Frans een ‘compromis de vente’ heet. Dit is bindend, al is er nog wel een termijn waarin je je alsnog kunt bedenken. Als deze termijn is afgelopen kun je niet meer terug. Er gaan nog wel twee tot drie maanden overheen voordat de Franse notaris de definitieve koopakte, de zogenaamde ‘acte de vente’, heeft klaarliggen. Er zijn overigens notarissen die, vooral aan buitenlandse cliënten, een voorschot vragen voor de te maken kosten. Als dit een redelijk bedrag is kun je hier wel op in gaan. Gaat het om een te groot bedrag of om een kantoor dat echt wel genoeg financiële middelen heeft om te werken, dan kun je misschien beter kiezen voor een andere notaris.
Makelaars in Frankrijk werken wel op een wat andere manier dan hun Nederlandse collega’s. In Nederland is makelaar een beschermd beroep en daardoor is het ook een soort kwaliteitsmerk. Voor de Franse Agences d’Immobiliers gaat dat niet op. Nog een groot verschil is dat de Nederlandse makelaar eigenlijk de hele verkoop regelt, terwijl zijn Franse collega alleen koper en verkoper samen brengt. Het kan zo zijn dat een huis bij verschillende agences in de verkoop staat, voor verschillende prijzen. Hierdoor ontstaat er dus concurrentie. Je mag twee agences echter niet tegen elkaar uitspelen door bij beide te bieden. Als je met de één een huis bent gaan bekijken mag je het niet bij een ander kopen.

Huis kopen in de Ardennen, let op!
Er zijn nog wel wat zaken om rekening mee te houden. Denk er bijvoorbeeld aan om het bestemmingsplan van de regio of gemeente op te vragen, zodat je niet verrast wordt dat er een vakantiehuis gebouwd wordt, precies vóór jouw mooie uitzicht.
Als je bouw- of verbouwplannen hebt is er misschien een vergunning nodig. Dit kun je nagaan bij de gemeente door een Certificat d’Urbanisme op te vragen. Op dit document kun je vinden of er überhaupt wel bouwmogelijkheden zijn, maar let op; dit is geen vergunning.
Verder zou het verstandig kunnen zijn de eventuele aanwezigheid van ongedierte te laten onderzoeken. Het zou jammer zijn als je er later achter komt dat de mooie authentieke balken van je huis helemaal aangevreten blijken te zijn. 

De belastingen in Frankrijk 
In Frankrijk bent u voor altijd eigenaar van uw grond. Er zijn een tweetal soorten heffingen welke je verschuldigd bent aan het belastingkantoor van je woonplaats. De eerste is de woonbelasting. Deze wordt berekend aan de hand van je situatie. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de collectieve voorzieningen die de Franse staat aanbiedt aan al haar inwoners. De tweede belasting is de zogenaamde grondbelasting. Deze heffing betreft de oppervlakte van je grond en ook de eigendom van je goed. De grondbelasting is een gemeentelijke heffing.